Hlavní obsah

Nápad až z daleké Číny našel uplatnění v Jihlavské zoo

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až s dětmi navštívíte zoologickou zahradu v Jihlavě, určitě si udělejte chvíli a zastavte se u zajímavého zařízení, kterým je jistě lopatkové kolové čerpadlo Made in China. Toto čínské "perpetum mobile" zhotovili zdejší údržbáři před více jak dvaceti léty.

Foto: Marek Venuta

Zmenšené dvojče čínské předlohy čerpá užitkovou vodu pro Jihlavskou zoo ze sousední Jihlávky.

Článek

Zoologická zahrada v Jihlavě se neustále modernizuje a přizpůsobuje potřebám návštěvníků, hlavně těm dětským.

Jihlavská zoo je ideální právě pro rodiny s dětmi, neboť se až na malé vyjímky rozkládá na rovině. Mimo velké spousty zvířat je zde i velké dětské hřiště, které zdarma nabízí různé houpačky, prolézačky i velký nerezový tobogán. To všechno je různě ozdobeno zvířecími motivy.

Jsou zde i ostrovy, které obtéká voda a na nichž žíjí lemuři z Madagaskaru, dětem známí ze stejnojmeného filmu. Jsou zde ibisové, plameňáci, pelikáni a další vodní ptactvo.

Právě do těchto vodních ploch je čerpána voda již zmíněným důmyslným zařízením z Jihlávky, která zoo obtéká a je zhruba o dva metry níže.

Ekologie v praxi

Nápad zhotovit toto čerpadlo dostal Vladislav T. Jirouška, přední světový herpetolog a bývalý prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Pan Jirouška, ještě coby ředitel Jihlavské zoo vyfotografoval v roce 1989 takovéto kolo zhotovené z bambusu v čínské provincii Guangxi. V Číně tato čerpadla slouží pro zavlažování výše položených rýžových polí.

Již v roce 1990 postavili udržbáři zahrady zmenšenou repliku, která úspěšně fungovala až do roku 1994, kdy byla zničena při pádu stromu.

Kolo, které vidí návštěvníci dnes, je již druhé v pořadí a funguje dodnes. Není vyrobeno z bambusu,ale z trvanlivých a vodě odolávajících lehkých novodurových trubek.

Kolo je poháněno dřevěnými lopatkami umístěnými po obvodu kola. Za každou lopatkou je upevněna trubka s kolenem, do které se vždy po ponoření nabere voda, aby se opět v horní úvrati vylila do sběrného koryta. Korytem dále voda proudí až do jezírek vodních ptáků.

Celý důmyslný vodosběrný systém si můžete podrobněji prohlédnout na přiložených fotografiích.

Otevřeno je každý den po celý rok.

Otevírací doba duben a říjen 9:00 - 17:00, květen až září 8:00 - 18:00, listopad až březen 9:00 -16:00. Více informací na http://www.zoojihlava.cz/.

Reklama

Výběr článků

Načítám