Hlavní obsah

Najděte cestu V bludišti jménem Alzheimer

Novinky, Dana Lipovská

Za názvem V bludišti jménem Alzheimer se skrývá kniha, popisující od A do Z Alzheimerovu nemoc. Za pomoci Alzheimer nadačního fondu, a díky nadšeným dámám psycholožkám Haně Markové, Adéle Fendrych Mazancové, Kateřině Čechové a kolektivu autorů tak vznikl unikátní počin.

Foto: archiv FNUSA

Spoluautorky a iniciátorky publikace.

Článek

Tři výše uvedené ženy jsou členky společného projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Kognitivního centra Neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Czech Brain Aging Study (CBAS).

Vedoucí výzkumného týmu Kognitivní poruchy a demence brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu prof. Jakub Hort přispěl do publikace úvodním slovem a MUDr. Kateřina Sheardová, vedoucí Výzkumného centra pro poruchy paměti tamtéž, napsala kapitolu o nejnovějších poznatcích v oblasti prevence onemocnění a nefarmakologických intervencích. Na psaní knihy se podíleli i další lékaři a vědci.

„K napsání knihy nás inspirovala naše každodenní práce s pacienty s Alzheimerovou nemocí a jejich blízkými, kteří se snaží původu onemocnění co nejlépe porozumět. Nejčastější dotazy, které v ambulanci slýcháme, se týkají i toho, jak s onemocněním sám bojovat, jak mu eventuálně předcházet. Aktivní přístup k léčbě je pacienty i rodinou vnímán velmi pozitivně. Dostatek informací o průběhu onemocnění zase pomáhá pečovatelům co nejlépe reagovat na potřeby nemocného a sám si udržet psychické zdraví v této obtížné situaci. Tato kniha kromě odpovědí na všechny tyto otázky přináší i praktické rady, které mohou v běžné péči o pacienta s demencí pomoci," shrnula pocity z tvorby publikace Kateřina Sheardová.

Kniha si klade za cíl zorientovat čtenáře v bludišti otázek spojených s Alzheimerovou nemocí. Svým stylem a použitým jazykem je dostupná každému. Užitečné informace si v ní najde i ten, kdo se s touto nemocí ještě nesetkal, kniha může být inspirací i pro profesionály či studenty se zájmem o tuto problematiku.

Není zapotřebí číst ji od začátku do konce, každý si tam může najít právě to, co ho zajímá a k vynechaným kapitolám se třeba vrátit později. Publikace V bludišti jménem Alzheimer se dá koupit ve všech dobrých knihkupectvích, a navíc je k dispozici také jako e-kniha.

Alzheimerova nemoc je neurodegenerativní onemocnění mozku projevující se ztrátou nervových buněk v některých oblastech mozku. Jedná se o nejčastější typ demence – tzn. ztráty kognitivních schopností vedoucí k nesoběstačnosti – u osob starších 65 let – k prvním příznakům patří poruchy paměti, postupně se přidává poškození dalších kognitivních, ale i fyzických schopností. Péče o pacienty je velmi časově i finančně náročná a náklady na ni jsou v současné době vyšší než náklady na zdravotní potíže související například s kouřením nebo s cukrovkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám