Hlavní obsah

Naivní umělci na zámku v Lysicích

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V týdnu od 2. do 8. srpna hostil Státní zámek Lysice naivní umělce z Čech a Slovenska, kteří přijeli na 1. Mezinárodní setkání naivních umělců.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Státní zámek Lysice

Článek

V průběhu týdne umělci tvořili svá díla jak na malém nádvoří zámku a v zahradě, tak v renesančním salónku vedle pokladny, kde je v současnosti instalována výstava obrazů naivního umělce Jana Hrušky. Návštěvníci zámku Lysice mohli celý týden přímo sledovat, jak poetická díla amatérských umělců vznikají.

Mezinárodního setkání se zúčastnili řezbáři Ján Nedoma (SR) a Petr Novotný (ČR), dále malířky Dana Poláková (SR) a Jana Chroustová (ČR) a v neposlední řadě i malíři Michal Škrovina (SR), Miroslav Potoma (SR) a Tibor Lešs (SR). Kurátorem akce byl Ladislav Pukl a finančně akci podpořily Lesy ČR a Hotel Sladovna. Akce proběhla pod záštitou Ministerstva kultury ČR.

Mezinárodní setkání naivních umělců pořádal Spolek přátel naivního umění z. s. jako vůbec první akci svého druhu v České republice. Naivnímu umění neboli insitnímu umění se v České republice koncepčně a dlouhodobě nevěnuje žádná instituce, proto vznikl výše uvedený spolek a místo setkání na zámku v Lysicích rozhodně není náhodné, v Lysicích se totiž narodil jeden z našich předních naivních malířů Jan Hruška.

Naivní umění je termín pro umělecká díla amatérů především v malířství, s jednoduchým, bezstarostným, vymyšleným výběrem motivů. Malba je také často velmi jednoduchá, například bez stínů, s deformovaným prostorem a perspektivou a se zjednodušenou prezentací života. Malíři používají jednoduché techniky, velmi často s dokonale propracovaným detailem, které zavádějí diváka do světa kouzel a symbolů. Pojem naivní umění nepředpokládá u autora absolvování akademie nejčastěji malířského oboru. V praxi však školy naivního umění existují. V průběhu doby se naivní umění stalo společensky přijatelným stylem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám