Hlavní obsah

Nádraží v Havířově čeká zásadní proměna

Novinky, Josef Zajíc

Budovu vlakového nádraží v Havířově čeká kompletní rekonstrukce. Na její nové podobě bude Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) spolupracovat s městem Havířov.

Foto: Josef Zajíc

Havířov 6.2.2018 Nádraží v Havířově čeká proměna. Nádražní budova.

Článek

Nádražní budova v Havířově byla postavena v letech 1964-1969 v tzv. bruselském stylu podle návrhu architekta Josefa Hrejsemnou. Po rekonstrukci bude sloužit nejen odbavování cestujících, ale také ke sportovním a volnočasovým aktivitám nebo jako služebna městské policie.

30. ledna tyto plány stvrdily obě strany - Správa železniční dopravní cesty a Magistrát města Havířova podepsáním memoranda o spolupráci při rekonstrukci budovy a také přednádražního prostoru. 

„Těší nás, že vedení města Havířov aktivně přistupuje k problematice využití prostor, které jsou z pohledu nároků mnohonásobně naddimenzované a obtížně se hledá jejich smysluplné využití. Zadali jsme zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci celé nádražní budovy, tedy i její levé administrativní části. Navázali jsme na původní plány Českých drah a počítáme s využitím těchto prostor pro cestující i dopravce. Velký význam má i umístění technologie pro zajištění provozu, což zohledňuje budoucí rekonstrukci staniční části nádraží. Zachována zůstane hlavní halová část v bruselském stylu. Pronajmeme ji městu Havířov,” uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

„Oceňujeme, že máme možnost otevřít debatu s vedením SŽDC už v projektové fázi a částečně tak ovlivnit rekonstrukci nádražní budovy a přizpůsobit se potřebám budoucích investorů a jiným aktivitám, které se budou zde realizovat. O vhodném využití tohoto prostoru v rámci města chceme otevřít diskuzi jak s příspěvkovými organizacemi, tak s odbornou i neodbornou veřejností,” vysvětlil Josef Bělica, náměstek havířovské primátorky pro ekonomiku a správu majetku.

Podle výsledku memoranda mezi SŽDC a městem Havířov na projektu rekonstrukce výpravní budovy pracuje společnost KOHL architekti, dokončena bude 30. dubna 2018. Vychází z původní dokumentace a nově zohledňuje projekt města Havířov na přestavbu přednádražního prostoru.

„Cílem je zahájit rekonstrukci ještě v letošním roce. Správa železniční dopravní cesty kompletně zmodernizuje levou část administrativní budovy. Významné budou dispoziční změny, které reflektují požadavky dopravců a odpovídají potřebám cestujících, současně se opraví prostory pro technologii zajišťující železniční provoz. Součástí tak zásadní opravy je realizace nových přípojek, inženýrských sítí včetně opravy všech vnitřních rozvodů nebo ústředního vytápění. V případě haly se SŽDC zaměří na úpravy pro budoucí využití vnitřních prostor městem, tedy opravu vnějšího pláště budovy, přípojek a sociálního zařízení,” informovaly Kateřina Šubová, tisková mluvčí SŽDC, a Jana Dybová, tisková mluvčí Magistrátu města Havířova.

„Modernizaci přednádražního prostoru za zhruba 150 miliónů korun zahájí město Havířov ještě letos. Nově by mělo vzniknou asi 180 parkovacích stání. Součástí nového přednádražního prostoru budou také kryté zastávky a příchozí koridory. Do lokality chceme také přivést cyklostezku,” dodal Josef Bělica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám