Hlavní obsah

Nadační fond Harmonie změnil Střelecký ostrov na ostrov plný dětských hvězd klasické hudby

Novinky, Tomáš Kopečný

Nadační fond Harmonie pořádal v neděli 21. května druhý ročník svého úspěšného open air koncertu Přijďte si s námi zahrát. Na společném koncertu se podílí vynikající pianista Ivo Kahánek, houslista Josef Špaček a patronka celé akce Simona Stašová.

Foto: Nadační fond Harmonie
Článek

Ti spolu s dětským orchestrem, profesionálními i amatérskými muzikanty přivítali Pražany, kteří si chtěli veřejně zahrát nebo si jednoduše užít příjemné odpoledne pod širým nebem v krásném prostředí Střeleckého ostrova. 

„Dovoluji si tvrdit, že koncertem jsme vytvořili tradici společného hraní hudebníků profesionálních a amatérských, a v duchu rčení Co Čech to muzikant, rozehráli lidi nejen z Prahy. To vše okořenéno možností potkat se i s našimi vzácnými patrony,” řekla zakladatelka Nadačního fondu Harmonie Milada Cholujová.

Těmi pro nedělní koncert byli klavírní virtuóz Ivo Kahánek, přední český houslista a koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček a v neposlední řadě také herečka Simona Stašová.

Jádrem koncertu byl zhruba šedesátičlenný dětský smyčcový orchestr složený z Orchestru Nadačního fondu Harmonie, k němuž se připojila řada dalších dětských hudebníků z orchestrů z tuzemska a profesionální hudebníci. Do veřejného koncertu se však mohl zapojit kdokoliv bez ohledu na věk. Podmínkou byla schopnost ovládat nějaký hudební nástroj a být schopen zahrát předem určený repertoár.

„Samotný koncert proběhl od 15 hodin. Kdo se chtěl aktivně zúčastnit, musel na Střelecký ostrov dorazit již krátce po poledni, aby stihl generální zkouška. Na koncertě zazněly skladby Modesta Petroviče Musorgského, Johannese Brahmse, Georga Händela, Bedřicha Smetany či Wolfganga Amadea Mozarta. Dirigenty celého koncertu budou Chuheiho Iwasakiho a Jiřího Korynty,“ dodala Milada Cholujová.

Pořadatelem koncertu byl Nadační fond Harmonie, který svou činností přináší do České republiky jedinečný projekt hudebního vzdělávání. Umožňuje zdarma všem dětem bez rozdílu navštěvovat výuku hudebního nástroje, budovat orchestr a stát se nepostradatelnou součástí společenství, kde má každý své místo.

Projekt vznikl před 40 lety ve Venezuele a od té doby se úspěšně rozvíjí v USA, Kanadě a 24 zemích Evropy. Do České republiky se myšlenka sociálně preventivního hudebního vzdělávání dostala díky zakladatelce NF Harmonie Miladě Cholujové v roce 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám