Hlavní obsah

Nad Šumavou létaly vrtulníky záchranářů a hasiči likvidovali požár lesa

Novinky, Jan Kaše

V Slunečné u Prášil se uskutečnila akce s názvem Bezpečná Šumava, která prezentovala práci a technické vybavení složek Integrovaného záchranného systému. Při této příležitosti obdržel Sbor dobrovolných hasičů Národního parku Šumava tři nová vozidla.

Foto: Jan Kaše

Vybavení Policie ČR na Šumavě

Článek

V sobotu se v Slunečné u Prášil uskutečnila zajímavá akce, která veřejnosti přiblížila náročnou práci jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému (IZS), jehož součástí jsou kromě hasičů také zdravotnická záchranná služba, Policie ČR, letecká záchranná služba, horská služba a další složky.

Pořadatelé připravili pro zájemce skutečně bohatý program. Například Policie ČR představila vozidlo, v podstatě jakési mobilní operační středisko, které při pátracích akcích funguje jako centrum řízení a koordinace. Policisté v něm mohou připojit několik notebooků, sledovat záběry z vrtulníků, samozřejmě nechybí vysílačky a monitory.

Součástí výstroje policistů, kteří vykonávají službu na Šumavě, jsou rovněž lyže nebo třeba horská jízdní kola s logem policie.

Své „šumavské“ poslání prezentovala i Informační a strážní služba, která dohlíží na dodržování platné legislativy v ochraně přírody a krajiny, zabezpečuje informační servis v terénu, provádí záchranné práce a je také součástí IZS.

Jen málo návštěvníků Šumavy ví, co jsou tzv. traumatologické body. Jde o značky, které jsou poměrně hustě rozesety v terénu a mohou být velice užitečné při jakékoliv mimořádné události, ať již jde o úraz, zdravotní problémy, požár či při ztrátě orientace. Jejich oznámením na tísňovou linku značně usnadníte záchranářům práci, neboť od počátku budou znát vaši přesnou polohu.

Hasiči dostali nové vozy

Návštěvníci si rovněž mohli prohlédnout dva vrtulníky letecké záchranné služby, a to včetně výbavy, v níž samozřejmě kromě jiného nechybí lana, prostředky pro uchycení osob a jejich přepravu či neoprenový oblek.

Vrtulník zn. Sokol W3-A, který se rovněž proletěl nad hlavami diváků, dosahuje maximální rychlosti 260 km/h a doletí do vzdálenosti až 780 km. Posádku tvoří pilot-kapitán, pilot-navigátor, palubní technik, lékař a zdravotní sestra.

Zajímavým zpestřením pak byla ukázka první pomoci, přičemž každý, včetně dětí, si mohl vyzkoušet, jak správně postupovat při záchraně lidského člověka a vyzkoušet si například provádět masáž srdce.

Záchranáři také předvedli, jak lze pro účely výcviku namaskovat člověka, aby vypadal jako zraněný. Jelikož vyvrcholením akce byla ukázka zásahu při požáru lesa, bylo o podobě maskování rozhodnuto – lesní dělník popálený na hlavě. Nutno podotknout, že imitace popálenin byla opravdu dokonalá.

V rámci této akce byla Sboru dobrovolných hasičů Národního parku Šumava předána tři zcela nová hasičská vozidla Tatra. Jejich přednostní je nejen velká průchodnost terénem, ale také čtyři výtlaky, tedy možnost připojit a používat čtyři hadice, obrovské nádrže na vodu (devět tisíc litrů) a pěnidlo (520 litrů).

Praktická ukázka zásahu IZS – simulovaný požár lesa a záchrana osob - byla vyvrcholením sobotní prezentace. Všem zainteresovaným složkám lze jen popřát, aby počet akcí, při němž jsou nasazeny, byl co možná nejmenší a pokud možno vždy s dobrým koncem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám