Hlavní obsah

Nad Krupkou vzniká nová naučná stezka Po stopách horníků

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Krupka již minulý rok začalo se stavbou nového Infocentra hornické krajiny Krupka v Husitské ulici a plánuje, že bude otevřeno v lednu příštího roku. Pro všechny milovníky turistiky je však také dobrou zprávou, že v červnu se začalo pracovat i na vybudování naučné stezky Po stopách horníků.

Foto: Rostislav Kadlec

Dřevěný přístřešek bude stát naproti kapli sv. Wolfganga

Článek

Obě díla vznikají v rámci projektu ArchaeoMontan, který je z velké části financován z prostředků Evropské unie, resp. Evropského fondu pro regionální rozvoj. „Všichni příznivci turistiky, místní historie a přírody se tak již nyní mohou těšit na naučnou stezku, která zájemce provede po hlavních krupských těžebních revírech v lesním terénu nad Krupkou ve dvou okruzích", říká k nové naučné stezce tajemník krupského městského úřadu František Růžička.

První kratší okruh je určen pro rodiny s dětmi. Na trase dlouhé 4,5 km najdou návštěvníci 10 informačních tabulí, které budou obsahovat spoustu informací o historii těžby cínu v Krupce, zajímavosti o hornictví a pro děti interaktivní seznámení s faunou i florou okolních lesů.

Delší trasa naučné stezky měří 10 km a nabídne 6 informačních tabulí s popisem významných historických důlních děl na území Krupky, Horní Krupky a Komáří vížky. „Na tomto velkém okruhu bude naproti kapli svatého Wolfganga vybudován dřevěný turistický přístřešek, kde bude si možné odpočinout nebo popovídat s přáteli", dodává František Růžička. Obě trasy budou zřetelně značeny, takže se nikdo nemusí bát, že by sešel z cesty a nevěděl, kde stezka pokračuje.

Začátek tras je pro oba okruhy společný. Výchozím bodem bude nové informační centrum v Husitské ulici, odkud stezka povede pod hradem a Horskou ulicí směrem ke štole Starý Martin. Pod štolou se však oba okruhy rozdělí na dva směry. Kratší okruh povede přes místní osadu Ve Vísce zpět do Krupky. Delší okruh povede kolem štoly Starý Martin na Komáří vížku a sestup z horského hřebene bude značen kolem Kotelního rybníka.

V Krupce počítají s tím, že celá naučná stezka bude dokončena v srpnu letošního roku. Turisté a návštěvníci Krupky se tedy mají na závěr tohoto léta na co těšit. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám