Hlavní obsah

Náchodský zámek v závěru listopadu pozve veřejnost na advent

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod renesančním zámkem vršku kulatého ze strany jedné a pod Jiráskovou turistickou chatou na vršku druhém, Dobrošovem, leží Náchod. V příhraničním městě se odehrával děj Zbabělců, nejznámějšího románu spisovatele Josefa Škvoreckého, Náchod ale v jeho dílech vystupuje jako Kostelec.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Náchodu dominuje zámek. Velký, renesanční, se sgrafitovou fasádou, dvěma věžemi. Minulost má přepestrou, začal svou působnost coby hrad, založený asi roku 1270 Hronem z Hronova.

Nejdůležitější etapy rozvoje však začaly s nástupem Smiřických. Šlechta chtěla žít pohodlněji, sídlo muselo vyhovovat i reprezentačním účelům. Začalo se renesančně přestavovat. Posledními majiteli byl německý rod Schaumburg-Lippe do roku 1945.

Po skončení války, která měla v Náchodě v poslední den krvavý průběh, popisovaný ve Zbabělcích, Schaumburga s manželkou odsunuli do Klodska, kde zemřeli. Pohřbeni jsou na vojenském hřbitově nedaleko zámku.

Trochu přeházená historie

Kdyby kníže navštívil své bývalé sídlo, nepoznal by je. Prohlídkové pokoje byly před léty přeinstalovány, sbírky popřeházeny, aby zapadly do něčí koncepce, některé exponáty zcela zmizely. Co vedlo kunsthistoriky k tomuto zásahu, je záhadou. Vím, o čem píšu, děda tu kastelánoval.

Z balkonu zámku je pěkný pohled nejen  na město, ale i kopcovité okolí, naproti vidíte Dobrošov, vlevo už hory v Polsku. V bývalé zámecké jízdárně v parku najdete sbírku ruského realistického malířství Národní galerie - např. Repina, Ajvazovského, Šiškina. V kdysi zarostlém zámeckém příkopu našli svůj domov dva medvědi hnědí. Dáša a Ludvík.

Odplata?

Josef Škvorecký je náchodský patriot, některé postavy z jeho románů stále žijí. Zbabělce, jeho stěžejní dílo, asi na plátnech kin neuvidíme. Je to o chování lidí v posledních válečných dnech.

Kolaboranti a  největší zbabělci, šmelináři se stali nejhorlivějšími antinacisty. Ještě devátého května esesáci povraždili u bývalé hranice sovětské vojáky, kteří už přijeli do mírového Československa. S nimi byli zabiti i Náchoďáci. Odplata vůči Němcům byla krutá. Prý to bylo pochopitelné, prý to bylo dobou.

Příští týden je o víkendu (27. a 28. listopadu) zámek otevřen, přiďte se podívat na Advent na zámku a přispějte i na medvědy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám