Hlavní obsah

Náchodské Lázně Běloves ožívají díky výstavě, která upozorňuje na skutečnost, že vůbec neožívají

Novinky, Jiří Horák

V prostorách náchodského zámku si zájemci mohou prohlédnout výstavu o běloveských lázních a stáčírně minerální léčivé vody Ida. Přestože lázně už dávno neexistují a stáčírna nestáčí, Náchod si úspěšně drží statut lázeňského města.

Foto: Helena Horáková videovize.info

Výstava dokumentuje historii lázní i stáčírny Idy. Mapuje také neúspěšné pokusy lázně obnovit.

Článek

Davidu Troutnarovi, správci areálů, se podařilo zachránit a shromáždit velké množství dokumentů, dobových propagačních materiálů a dokonce i zbytky zařízení stáčírny. To vše je k vidění v prostorách zámku, kde dříve sídlilo ředitelství muzea.

Stavební plány, historické fotografie, kupní smlouvy, zápisy z jednání a mnohé další dokumenty si lze prohlédnout v šesti místnostech, z nichž poslední je věnována vzpomínce na dřívějšího běloveského starostu Josefa Jiráska a jeho statek. 

"Připravit výstavu nám společně s běloveským kronikářem Antonínem Samkem a spolumajitelem lázní panem Borůvkou trvalo asi rok. Stálo nás to 35 tisíc korun," řekl David Troutnar.

Podle něj je nejzajímavějším a nejhodnotnějším exponátem rám původního okna z nejstarší budovy lázní z 1. poloviny 19. století, přibližně z roku 1825. Jde o původní budovu Helena s restaurací, jejíž zbytky dosud stojí.

Honosí se Náchod tituly neprávem?

Pokud se nepodaří situaci s běloveskými lázněmi vyřešit, mohl by Náchod přijít o statut lázeňského města. Po uzavření lázní ve Velichovkách se ale zdá problematika zdejších lázní ještě více beznadějná.

Mnozí lidé se také domnívají, že když může být Náchod Evropským městem sportu bez existence výjimečného sportovního zařízení, proč by Náchod nemohl být také lázeňským městem bez existence lázní. 

O to smutnější je pozorovat, že o pět kilometrů východněji v polské Kudowa Zdrój lázně fungují a Poláci navíc investují nemalé prostředky do obnovy unikátní železniční trati z Kladska právě do lázeňského města Kudowa Zdrój.

Přijďte se podívat na zámek 

Výstavu najdete na IV. nádvoří náchodského zámku v 1. poschodí tzv. "Lesárny" ve vchodu do občerstvení, prodeje zmrzliny a toalet. Otevřeno je i v říjnu a listopadu až do 12. prosince vždy ve středu až pátek od 14 do 17 hodin, v sobotu a v neděli už od 12 do 17 hodin. V pondělí a úterý je zavřeno.

Pořadatel připravil na poslední dva měsíce slevu pro hromadné návštěvy škol, kdy vstupné pro jednoho žáka nebo studenta je pouhých pět korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám