Hlavní obsah

Náchodské děti se prošly pohádkovým lesem

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 16. pohádkový les pro děti a klienty z mateřských, základních a speciálních škol a zařízení připravili studenti Střední odborné školy sociální a zdravotnické – Evangelické akademie z Náchoda.

Foto: Jana Melicharová

Postavičky z pohádkového lesa

Článek

Středeční ráno bylo v Náchodě Bělovsi nejen plné sluníčka, ale i dětského křiku a radosti. To se zde v okolí řeky Metuje a kolem hasičské zbrojnice SDH Běloves konal již 16. ročník pohádkového lesa, který také letos pro nejmenší účastníky připravili studenti všech ročníků SOŠ sociální a zdravotní z Náchoda. A tak téměř 50 pohádkových postaviček pozvalo malé školáky a předškoláky i klienty speciálních zařízení k „Putování po českých pohádkách“.

Dobrou duší celé akce a hlavní organizátorkou je učitelka Ruth Stryalová: „Každý rok má náš pohádkový les jiný název. Letos jsme se tedy vydali po českých pohádkách. Každý rok se ho zúčastňují děti z mateřských školek, z 1. a 2. třídy základních škol a škol speciálních a letos také klienti ze stacionáře NONA z Nového Města nad Metují a z Cesty z Náchoda.”

A tak se téměř 230 dětí letos na malebné cestě podél řeky Metuje například potkalo s Jeníčkem a Mařenkou a ježibabou, s čerty, s Machem a Šebestovou a jejich sluchátkem, podívaly se do klobouku Boba a Bobka a potřásly si rukou s Křemílkem a Vochomůrkou.

„Za tu dobu, co pohádkový les pořádáme, se nám podařily také dva české rekordy. Vytvořili jsme společně s náchodskými dětmi nejdelší leporelo v Čechách, byla to mašinka a skládala se z 3826 vagónků a měřila 1136,32 metru. Pak jsme také vyrobili mandalu o průměru 180 cm z 16 170 otisků prstů,” dodala Ruth Stryalová.

Ale to není jediná aktivita, které se studenti SOŠ sociální a zdravotní – Evangelické akademie z Náchoda věnují. Již čtyři roky je škola součástí fair tradeového hnutí a na pohádkovém lese zájemcům z řad účastníků jeho členky prodávaly čaj a kávu.

„Fair trade je způsob obchodu, který dává lidem v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. A my vlastně jejich výrobky zájemcům na různých akcích prodáváme a pomáháme tak zaplnit sociální rozdíly, ve kterých tito lidé žijí. Třeba u nás ve škole pravidelně pořádáme fair tradové přestávky, kdy si žáci mohou zakoupit fair tradeovou kávu a čaj a k tomu ochutnají sladké dobroty, které pro ně studenti zapojení do tohoto hnutí připraví,” vysvětlila učitelka Marie Veverková, která se ve škole fair trade věnuje.

A tak pohádkový les pořádaný studenty SOŠ sociální a zdravotní z Náchoda nejen pobavil, ale zároveň i pomohl.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám