Hlavní obsah

Náchodská nemocnice vymáhá dluhy od pacientů

Novinky, Jiří Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní nemocnice v Náchodě předala právnímu zástupci seznam pacientů, kteří jí dluží peníze. V několika případech se jednalo také o klienty, kteří dluží 30 korun a o dluhu, podle svých slov, nevěděli. Před několika dny ve schránkách objevili předžalobní upomínku, kterou právník ocenil na 720 korun.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Oblastní nemocnice v Náchodě.

Článek

"Takhle hrozně, třiceti korunami, jsem se zadlužil před dvěma lety. Přitom nemocnici navštěvuji minimálně jednou měsíčně a při žádné další návštěvě mě na nic neupozornili. Od té doby jsem tam byl už osmnáctkrát. Stačilo říct a dluh bych vyrovnal. Ani nevím, jak se to mohlo stát, když peníze vybírají vždy předem," zlobil se jeden z postižených, který nechápal, proč nemocnice zhoršuje jeho beztak špatný zdravotní stav takovými šoky a velkými pokutami.

"Nechtěl jsem věřit vlastním očím, když jsem to uviděl ve schránce," dodal další dlužník.

Pro pětaosmdesátiletého Václava z Dolska u Nahořan byl dopis obrovským šokem. "Nikdy jsem nikomu nic nedlužil, na všechno jsem si dával pozor. A teď abych se na stará kolena styděl jako nějaký podvodník," řekl smutně.

Nemocnice: Peníze vymáhat musíme

Tiskový mluvčí nemocnice Mgr. Lukáš Holub odmítl sdělit, kolika pacientů se vymáhací akce dotkla. Na deset konkrétních otázek odpověděl pouze souhrnně s tím, že Oblastní nemocnice Náchod postupuje podle platných zákonů a je její povinností regulačních poplatky vybírat, tudíž i vymáhat od pacientů, kteří regulační poplatek nezaplatili.

"Oblastní nemocnice Náchod systém regulačních poplatků nevymyslela, pouze plní to, co vyžadují předpisy, a porušila by je, kdyby postupovala odlišně," uzavřel Lukáš Holub.

Zajímalo nás, proč nemocnice tyto výjimečné dlužníky třiceti korun neupozornila bez pomoci právníků a jak se vůbec mohlo stát, že si poplatek nevybrala. Tyto otázky zůstaly bez odpovědí.

Někteří dlužníci se domnívají, že tento postup je jen velmi dobrým byznysem pro spolupracujícího právníka. "Kdybych byl při další návštěvě nemocnice upozorněn, že dlužím třicet korun, tak bych se asi podivil, ale zaplatil bych je. Jenomže to by si právník nemohl účtovat 720 korun za odeslání dopisu. Ještě v něm zdůrazňuje, že to jsou přiměřené náklady," podotkl další třicetikorunový dlužník.

Právník se nevyjádřil

V úterý 14. února autor tohoto článku požádal o rychlé vyjádření i advokátní kancelář Čermák, Kolínová, Rožnovský z Hradce Králové, která předžalobní upomínky rozeslala.

Dlužníci třiceti korun totiž měli pouhé tři dny na zaplacení 750 korun, jinak se vystavují riziku žaloby. A v upomínce jsou informováni, že minimální náklady na řízení jsou ve výši 6920 korun. Advokátní kancelář pouze potvrdila příjem e-mailu. Do 16. února do 12 hodin ale neodpověděla.  

Nemocnice se asi slituje

Dcera pana Václava nyní vyjednává s nemocnicí. Zaplatila třicetikorunový dluh a získala vyjádření, že její otec nemocnici nic nedluží. Zda se s tímto řešením spokojí i právník, je otevřenou záležitostí...

Reklama

Výběr článků

Načítám