Hlavní obsah

Nablýskaná krása motoveteránů nadchla obecenstvo pod Kralickým Sněžníkem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Dolní Moravě byl o víkendu šrumec. Zatímco děti to táhlo do právě otevřeného Mamutíkova vodního parku, což je u nás ojedinělá, výborně vymyšlená atrakce, která přitáhne všechny generace, dospělí se šli podívat hlavně na motoveterány.

Foto: Vratislav Konečný

Aerovka před startem

Článek

Parkoviště pod restaurací U slona se v sobotu dopoledne stalo startovacím i cílovým místem srazu veteránů vyrobených do roku 1983. Sjely se domácí značky: škodovky, tatrovky, aerovky i motorky jako jawy, ale také vypulírovaní cizinci – mercedesy, opel, hilmann, též motocykl Harley-Davidson.

Dvou a čtyřkolové oldtimery si projely trať o délce asi 40 kilometrů z Dolní Moravy přes Horní Lipku a zpět.

Lak a chrom, elegance tvarů

Většina aut byla víc nablýskaná než v dobách, kdy sjela montážních linek, lak i chrom naprosto úžasné, k tomu dobové kostýmy. Čisté a ladné křivky karosérií, tuhle nostalgii a vzpomínání na staré dobré automobilové časy mají chlapi rádi. Ale těch hodin práce a trpělivosti, co za tím je...

Počasí jak z medu plástev, co víc si mohli účastníci i pořadatelé přát. Trať nebyla nikterak náročná až na stoupák nad parkovištěm, ten vede k hotelu Vista a je táhlý, pár motorek se tu trochu potrápilo. Na trati se plnily tradiční úkoly, jaké při srazech veteránů bývají, řidičovy schopnosti pak prověřovala jízda zručnosti na parkovišti. Vše zakončila “spanilá jízda“, kavalkáda se promenovala před nadšenými obdivovateli.

Program se táhl až do večera. Soutěže tu byly jak pro děti, tak pro dospělé včetně živé kapely.

Nejen auťáky, též pavoučí skoky

Vidět pětileté i možná menší děti, jak bravurně jezdí nejen na kole, ale i na segwayi, to je zážitek. Dolnomoravické údolí o víkendu žilo pohybem, kromě zmíněného vodního mamuta se skákalo na powerfunu, což je pro mě věž hrůzy.

Ve speciálním bezpečnostním postroji si vyzkoušíte volný pád zavěšeni na gumových lanech. Protažené obličeje „spidermanů“ jasně vypovídaly, jaké pocity zažívají. Ale po slezení byli všichni hrdinové, trochu jsem jim odvahu záviděl. Postupně se zaplnil i lanový park, dětská hřiště, bobová dráha, zahrádky i vnitřky restaurací.

Králicko je nádherné

Všem se to líbilo a většina se chce pod Kralický Sněžník, trochu opomíjené české horstvo, i když trochu pidi, znovu vrátit. Kralicko je krásný kout, pohoda, klid, výborné služby v resortu i mimo.

Reklama

Výběr článků

Načítám