Hlavní obsah

Nabitý závěr sezóny v Divadle Bolka Polívky

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Divadelní sezóna pomalu končí, v Divadle Bolka Polívky však kulminuje řadou zajímavých představení, akcí i nových nabídek.

Foto: Divadlo Bolka Polívky
Článek

Závěrečnou premiérou sezóny se stane další z populárních Re:kabaretů, tentokrát trochu jiný. Bude monotematický, věnovaný stému výročí vzniku Československa. Re:kabaret Re:publika aneb S cenzurou na věčné časy. S tou, v podobě prosté ženy, projde divák stoletím, do jehož dějů cenzura zasahovala. Pouze na krátký čas byla cenzura, dalo by se říci, zcenzurována, tedy zrušena. Stalo se na jaře roku 1968, vydrželo to akorát do léta, pak si krátký půst bohatě vynahradila.

Cenzura nám připomene známé i neznámé události a osudy, jak se v průběhu let střetávaly a srážely, to vše samozřejmě s humorem, ironií, sarkasmem, vtipem a osvobozujícím smíchem. Rotunda na brněnském výstavišti bude místem konání premiéry 13. června. Druhá premiéra proběhne 22. června v Divadle Bolka Polívky.

Autory jsou Vojtěch Fatka a Matěj Randár (také dramaturg), režii má Roman Groszman, scénografem je Jaroslav Milfajt. Účinkují Filip Teller, Pavol Seriš, Mariana Chmelařová, Miroslav Sýkora, Jaroslava Sýkorová, Michal Chovanec, Ondřek Klíč, Jan Šprynar a kapela VeHiBa.

Druhé premiéře Re:kabaretu od 15 hodin předchází legendární Jakubák Open. Tradiční kuličkový turnaj má tentokrát mezinárodní punc, přijedou dva týmy ze Slovenska se snahou porazit loňského vítěze – Bolkův tým. Na horké brněnské dlažbě to snadné mít nebudou. Tvrdé sportovní souboje odlehčí hudba a exteriérová inscenace Funebráci.

17. června v DBP sehraje Studio Dva divadlo v režii M. Schejbala Brouka v hlavě, jednu z nejslavnějších situačních komedií s výborným hereckým obsazením. Švandovo divadlo uvede 20. června hru Pankrác. Ve věznici se setkávají herečky A. Mandlová, L. Baarová a další ženy. Hra Martiny Kinské, která je současně režisérkou, vznikla podle skutečných příběhů z válečné a poválečné doby.

Mimořádný hudební zážitek slibuje Koncert Laco Déczi & Celula New York. Jedna z největších postav československého jazzu vystoupí v Divadle Bolka Polívky 23. června v 19 hodin.

22. července až 5. srpna se na nádvoří Staré radnice koná 3. ročník Letní scény DBP. Uvede kmenové inscenace domácí scény a některé zajímavé tituly partnerských divadel.

Letem sokolím, klauniáda Michala Chovance a Ondřeje Klíče (premiéra v DBP 26. 1.) sklízí úspěch v řadě měst. Chystá se její uvedení na Letní Letné. Úspěšná hra Bolka Polívky Šašek a syn, v níž otec učí a vyučí syna Vladimíra, který je mu zdatným spoluhercem a sparingpartnerem, se představí v Londýně. V úvaze je další z evropských metropolí.

Dětem z 1. až 4. třídy je otevřen letní divadelní kurz „Šašek počmáranej“. V průběhu týdne se bude společně s dětmi připravovat krátká inscenace, se vším, co k tomu třeba. Děti se pobaví i naučí, týden zakončí výstupem pro rodiče a kamarády. Na památku si odnesou Šaškův deník, triko a nos. A …možná přijde i Bolek! (2 turnusy: 9.-13. 7. a 27.-31. 8. vždy v 8.30 až 17 hodin).

Další informace o dění v Divadle Bolka Polívky na www.divadlobolkapolivky.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám