Hlavní obsah

Na závěr farmářských trhů v Ústí nad Orlicí zazněly koledy

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve středu 11. prosince se konaly v Ústí nad Orličí tradiční farmářské trhy obohacené vánoční výzdobou Mírového náměstí a ukončené chorálem všech přítomných malých i velkých zpěváků v rámci adventní akce Česko zpívá koledy.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ježíškova pošta nabídla splnění i tajných přání.

Článek

Slavnostní ráz tradičním farmářským trhům dal sám Ježíšek. Uložení obálky do jeho poštovní schránky lákalo k uvěření zázraku. A ten se opravdu stal po zazvonění na zvoneček u vánočního stromu v případě, že tajné přání bylo sděleno hlasitějším šeptem v blízkosti důvěrné osoby. Však okolí dávalo dostatečnou možnost ke splnění všech představ nadílky.

Stánky okolních farmářů nabízely množství různého zboží, od praktického kuchyňského a zahrádkářského nářadí, košíků, stoliček, textilních výrobků, elegantních pánských košil, kožešinových čepic, kožíšků z ovčí vlny, gurmánských produktů, medoviny a krkonošských šťáv až po masné výrobky a sýry k přípravě večerního pochutnání.

To však nebylo vše ze slavnostní atmosféry prosincové středy, která se od roku 2011 stala tradicí společného zpívání koled ve všech krajích v České republice, organizované redakcí Deníku z vydavatelství Vltava Labe Media se součinností regionálních Deníků. Od původních 14 míst a 6 tisíc zpěváků, to v roce 2018 bylo 825 míst a 130 tisíc pěvců včetně Čechů žijících v Římě, Istanbulu, Mnichově a Madridu.

Úderem 18. hodiny letošního roku opět rozeznělo po celé České republice tisíce hlasů nadčasovou koledu Nesem vám noviny, tentokrát se smutným úvodem. Zástupce regionálního Deníku tak v Ústí nad Orlicí zahájil setkání minutou ticha na uctění památky obětí tragédie v čekárně ostravské nemocnice, kdy hrdinská záchrana života se stala navíc obětováním jiného.

Melodie dalších koled přinášejících pohodu a klid do vánočních dní pak potvrdil text krásných slov spisovného českého jazyka, které vždy potěší a nikomu neublíží. Letitá tradice adventního času tak potvrdila vzácnou vlastnost sounáležitosti podnícenou plamenem druhé svíce adventního věnce Mír.

Závěrečný hit Vánoce, Vánoce přicházejí potom jen potvrdil nastupující období druhé adventní svíce Přátelství, která září čistého plamene snad otevře pohádkový svět dobra a lásky.

Reklama

Výběr článků

Načítám