Hlavní obsah

Na zámku v Mníšku pod Brdy spatříte na stole zasedací pořádek se jmenovkami

Novinky, Marie Charvátová

Zámek Mníšek pod Brdy má otevřeno od úterý do neděle a na dvou prohlídkových trasách představuje mnoho zajímavých exponátů. Návštěvník se vrátí do doby první republiky a uvidí zařízené místnosti určené k bydlení i k reprezentaci. Pravidelně se tu konají prohlídky a programy určené dětem.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Poslední majitelé Mníšku Kastové měli před sto lety zámek rozdělený na soukromé a společenské prostory. K dispozici měli například dvě jídelny. Tu menší využívali jako rodinnou, větší při slavnostnějších příležitostech.

V ní se ze stěn dívají jedni z předchozích vlastníků panství zobrazení v životní velikosti, pod oknem stojí umělecky ztvárněný rodokmen předků na pergamenu, na dlouhém stole jsou velkolepé svícny a nepříliš nápadný, ale o to víc zajímavý zasedací pořádek se jmenovkami.

Šlechta ve svých palácích a venkovských sídlech žila bohatým společenským životem a potřebovala udržovat styky s důležitými osobami i mezi sebou navzájem. Proto se pořádaly bohaté večeře, hudební dýchánky, recepce a soaré.

Pozvaní hosté byli ke stolu posazováni podle přesných pravidel. Důležitý byl jejich šlechtický titul, hodnost nebo funkce. Nejčestnější místa byla v čele stolu nebo naproti hostiteli a panstvo bylo usazováno právě na základě pečlivě sestaveného zasedacího řádu.

Mezi exponáty na zámku se nachází i další zajímavosti. Patří mezi ně například mačkadlo na citrony, cestovní kalamář nebo křeslo z rohů buvola.

Rodiny s dětmi mohou každý víkend zavítat na speciální program přímo pro ně. V Kouzelném sklepení potkají pohádkové postavy, v ateliéru mohou malovat, v zámku navštívit kostýmované prohlídky. Třeba prohlídku s ledovou královnou Elsou, prohlídku o marnivé princezně nebo o zámeckých strašidýlkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám