Hlavní obsah

Na zámku Fryštát bude návštěvníky provádět tajemná postava, podělí se i o svůj příběh

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na návštěvníky karvinského zámku Fryštát čeká v letošní sezóně jedna velká novinka. Zámek se totiž zapojil do republikového projektu Otevřte 13. komnatu, který běží už čtvrtým rokem a návštěvníky láká na prohlídky s tajemnou postavou a možností užít si prohlídky trochu jinak.

Foto: Město Karviná
Článek

V této speciální prohlídce uvidíte stejné místnosti zámku jako u klasických prohlídek, ale celá trasa bude obohacena o příběh tajemné postavy. V Karviné to bude hraběnka Marie Louisa Larisch-Wallersee, která na zámku žila a nyní se po více než sto letech vrací jako ona tajemná postava, která provede návštěvníky a prozradí jim, proč ji stihla potupa a byla vykázána z císařského dvora Františka Josefa I.

Tyto speciální prohlídky budou probíhat především o víkendech, a to poprvé již 28. a 29. května nebo 4. a 5. června. Časy, ceník vstupného včetně online rezervace prohlídek najdete na stránkách projektu.

Za jednu návštěvu na každé ze zapojených památek v ČR lze získat jeden klíč, pokud jich návštěvník nasbírá sedm (ze sedmi zámků z deseti zapojených do projektu), otevře se mu na vybraném zámku ona 13. komnata. Pokud nasbírá všech 10, může si nechat otevřít komnatu kdekoli.

Kdo byla Marie Louisa?

Na svou dobu značně frivolní šlechtična se narodila v roce 1858, pocházela z rodu Wittelsbachů, byla neteří císařovny Sisi a těšila se zpočátku její přízni. To ona seznámila tehdejšího korunního prince Rudolfa s Mary Vetserovou, s níž poté spáchal v lednu 1889 sebevraždu. Hraběnka upadla v nemilost. Císařovna jí přitom už v roce 1877 zprostředkovala sňatek s majitelem fryštátského panství Jiřím, hrabětem Larischem.

Marie Louisa si ale nelámala příliš hlavu s konvencemi a je velmi pravděpodobné, že některé její děti byly počaty mimo manželské lože. Manželství nebylo šťastné a Jiří se s hraběnkou rozvedl v roce 1896, ona dokonce zemřela v roce 1940 v chudobinci, on v roce 1928 na zámku Solca v nynější Karviné-Dolech.

Celý příběh je teď možné zažít i na zámku Fryštát, Marie Louisa jej převypráví návštěvníkům sama. Každý návštěvník navíc bude při prohlídce vyplňovat tajenku a za ni pak bude odměněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám