Hlavní obsah

Na výstavu obrazů zhotovených technikou textilní koláže láká klatovské Vlastivědné muzeum

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodným krajem. Tak se jmenuje výstava, kterou v současné době hostí Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech, p. o. Výstavu připravila etnografka Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Mgr. Ivana Sieberová.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Výstava Rodným krajem, která je od 18. února do 5. dubna k vidění ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech

Článek

„Výstava Rodným krajem, která je k vidění v přednáškovém sále, je přehlídka textilních obrazů zhotovených technikou textilní koláže pro přehlídku českých tvůrců na Prague Patchwork Meettingu v uplynulých letech," uvedla kurátorka výstavy Mgr. Ivana Sieberová.

„PPM - Praque Patchwork Meeting je mezinárodní textilní výstava, jediná svého druhu ve střední a východní Evropě. Do Prahy se sjíždí přední autorky a autoři klasického patchworku a artquiltů se svými kolekcemi a nabídkami odborných kurzů. Na výstavě jsou zastoupeni prodejci šicích strojů, textilních materiálů a pomůcek pro různé kreativní tvoření. Součástí výstavy bývají soutěže dotované velmi hodnotnými cenami a tematické kolekce: v roce 2017 na téma Praha-matka měst, v roce 2018 Můj rodný kraj, v roce 2019 Dědeček automobil aneb Vítejte v 1. republice,” doplnila Ivana Sieberová.

Co je patchwork

Patchwork (anglicky patch – záplata, work - práce - vyrobeno ze záplat) je specifická textilní technika. Jedná se o sešívání malých, různě barevných kousků látek tak, aby vytvářely geometrické vzory. Výsledný patchwork může být použit samostatně, ale častěji bývá spojen v tzv. "sendvič" (horní vrstvu tvoří patchwork, uprostřed bývá rouno a spodní vrstvu opět tvoří látka) a je ozdobně prošit drobnými stehy. Takto sešitý patchwork se nazývá quilt.

Zřejmě nejstarší dochovaný patchwork pochází z Číny z 8. - 9. stol. n. l. Jednalo se o buddhistické obřadní roucho sešité z hedvábných látek. Velmi oblíbeným se patchwork stal v Anglii v 17. století. Používal se především k výrobě přehozů a závěsů. Smyslem této techniky bylo využití dobře dochovaných částí starších látek. Patchwork byl technikou užívanou napříč společenskými vrstvami, setkáme se s ním ve šlechtických sídlech i v chatrčích anglického venkova.

Velké obliby se dočkal patchwork mezi ženami amerických osadníků, které si tuto dovednost přivezly s sebou ze staré vlasti. Dokázaly díky ní zhodnotit zbytky látek a obnošených šatů, dal se tak znovu použít i malý kousek látky.

Po druhé světové válce se zdálo, že techniky patchworku již patří minulosti. V poslední době ale zájem o tuto textilní techniku prudce vzrůstá a šíří se i zpět z Ameriky na starý kontinent. Obrovskou popularitu získává patchwork i v Japonsku. Také v Česku vznikají patchworkové kluby, pořádají se přednášky, školení, výstavy a objevují se knihy i obchody s bohatou nabídkou různého zboží vyrobeného touto tradiční technikou.

Původně se jednalo výhradně o ruční práci, ale dnes již bývá patchwork většinou šitý na šicích strojích. Dokonce jsou vyráběny speciální šicí stroje, na kterých lze prošívat i rozměrné deky. Dnes se patchwork nejčastěji vyrábí z nových látek, speciálně pro tento účel navrhovaných. Ucelené kolekce látek vytvářejí často známí návrháři. Patchwork je dnes vnímán i jako svébytná umělecká technika, díla vyrobená tímto způsoben nacházíme v předních světových muzeích a galeriích.

Výstava Rodným krajem bude k vidění do 5. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám