Hlavní obsah

Na výstavě v Plzni uvidíte i kancelář Státní bezpečnosti a obývací pokoj z období totality

Novinky, Jan Kaše

V Západočeském muzeu byla zahájena výstava s názvem Listopad 1989 v Plzni aneb Na podzim padá listí a komunisti, která v rámci připomenutí třicátého výročí pádu totalitního režimu mapuje období 1968 – 1989 se zaměřením na plzeňský region.

Foto: Jan Kaše

Kancelář Státní bezpečnosti

Článek

Výstava, která je rozdělena na tři části, přináší velké množství dobových artefaktů, dokumentů, novinových článků, plakátů a fotografií. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že se na její přípravě podíleli i přímí účastníci listopadové revoluce.

Procházka totalitou

Výstava začíná událostmi pražského jara roku 1968 a invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa. K vidění jsou i fotografie z Plzně, při kterých trochu mrazí.

„Druhá část provede návštěvníky dobou tzv. normalizace a seznámí je s politickou situací doby a jejím vlivu na život běžného občana. Autorský tým se snažil vykreslit typický obraz života jedince v totalitním systému, ve kterém vláda jedné strany – Komunistická strana Československa – vládla rukou pevnou a jednala s občany formou úsloví ´cukr a bič´(tj. výhody versus utahování obojku) a ´kdo nejde s námi, jde proti nám´. Docházelo tak nejen ke ztrátě osobní svobody a k celkové frustraci, ale i amorálnosti a rezignaci obyvatelstva, s jejichž důsledky se naše společnost dodnes nevyrovnala,“ dočteme se na výstavě.

Můžeme si tak připomenout, jak se povinně slavil Vítězný únor, Velká říjnová socialistická revoluce, jak probíhaly prvomájové průvody či oslavy osvobození Rudou armádou.

A také se seznámíte s tzv. rozvraceči socialismu a protispolečenskými živly, jak byla nazývána pomalu se rodící opozice.

Represivní složky

Aby se mohl totalitní režim udržet u moci, musel mít k ruce věrné a spolehlivé represivní složky -  Sbor národní bezpečnosti, Pomocnou stráž Veřejné bezpečnosti, Lidové milice či Pohraniční stráž.

„Já, příslušník Lidových milicí, přísahám, že budu vždy obětavě a věrně sloužit Komunistické straně Československa, dělnické třídě a své socialistické vlasti a upevňovat internacionální svazky se Sovětským svazem a ostatními socialistickými zeměmi…. Jsem připraven chránit se zbraní v ruce zájmy strany, revoluční vymoženosti dělnické třídy a socialistický stát před vnitřním i vnějším nepřítelem…“ zněla část přísahy příslušníka této ozbrojené organizace.

Jako velice zdařilou lze hodnotit i rekonstrukci kanceláře Státní bezpečnosti. Je vybavena autentickými předměty a obrazy, které byly součástí kanceláře StB v Plzni v Nádražní ulici č. 2.

Totalita se hroutí

Třetí část výstavy, která je rovněž naplněna velkým množství dobových dokumentů, je věnována listopadovým událostem v roce 1989, kdy se brutálně rozehnaná poklidná demonstrace studentů v Praze stala začátkem konce vlády jedné strany.

Nechybí ani fotografie z plzeňských vysokých škol, z demonstrací i generální stávky, ale také články z tisku, jejichž autoři se nadále snažili manipulovat s veřejným míněním a ospravedlňovat zákrok na Národní třídě.

Výstava v hlavní budově Západočeského muzea v Kopeckých sadech potrvá do 12. ledna příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám