Hlavní obsah

Na Vyšší odborné škole restaurátorské se blíží den otevřených dveří

Novinky, Jana Schmiedtová
Aktualizováno

Vyšší odborná škola restaurátorská, se sídlem ve Francouzské ulici 101 v Brně, připravuje opět pro širokou veřejnost den otevřených dveří, který se bude konat ve čtvrtek 27. března od 9 do 16 hodin.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Zájemci z řad veřejnosti – žáků, studentů i jejich rodičů si budou moci prohlédnout nově vybudované restaurátorské ateliéry ve Francouzské ulici v Brně. Vedle prohlídky a informací ohledně blížících se zkoušek (proběhnou 17. a 18. června) se bude možné také informovat o prostupnosti do vysokoškolského studia. Nevíte, o co jde?

Vyšší odborná škola restaurátorská je řešitelem evropského grantu, který má studentům zajistit po absolvování školy, tedy získání titulu diplomovaného specialisty (DiS.), možnost pokračovat ve studiu na vysoké škole. Pro úspěšné absolventy Vyšší odborné školy restaurátorské to bude znamenat získání bakalářského titulu (Bc.) během jednoho roku navazujícího studia na vysoké škole.

V tomto roce se hodlá škola zúčastnit mimo jiné květnové Muzejní noci. A chystá se i III. ročník populárně naučné akce Slavkovské restaurování, opět pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje, JUDr. Michala Haška. Letos se však celý projekt rozrůstá, studenti Vyšší odborné školy restaurátorské budou v rámci svých praxí restaurovat nejen na Slavkově, ale také na zámku ve Velkém Meziříčí.

Pro více informací si stačí najít facebookové stránky projektu (www.facebook.com/SlavkovskeRestaurovani a www.facebook.com/pages/Velkomeziříčské-restaurování).

O Vyšší odborné škole restaurátorské

Zrodila se jako pomaturitní studium založené roku 1994 při tehdejší Střední škole uměleckých řemesel v Brně. Při legislativních změnách roku 1998 bylo pomaturitní studium transformováno na vyšší odborné.

Mezníkem se pro školu stal rok 2000, kdy se přestěhovala do objektu na Obřanské ulici v Brně. Začaly se budovat restaurátorské ateliéry, vybavovat učebny a dále se zvyšovala odborná úroveň výuky. Po přepracování a rozšíření učebních dokumentů se délka studia prodloužila na tři roky.

V roce 2003 byl pak otevřen nový obor Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik. Na konci loňského roku se VOŠR přestěhovala z Maloměřic do centra Brna na Francouzskou ulici. Studenti VOŠR pravidelně vyjíždějí na tuzemské i zahraniční stáže.

Na škole lze studovat tyto obory: Konzervování a restaurování keramiky, Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby, Konzervování a restaurování malířských a dekorativních technik.

Reklama

Výběr článků

Načítám