Hlavní obsah

Na Vysočině přibude dalších třináct přírodních zahrad

Novinky, Pavel Ratkovský

V malebné vesničce Chrástov u Horní Cerekve převezme ve čtvrtek 8. září dalších 13 majitelů zahrad plaketu s oceněním Přírodní zahrada.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Přírodní zahrada Fexových v Chrástově

Článek

Na Vysočině bude již 26 certifikovaných přírodních zahrad a to díky česko-rakouskému projektu Přírodní zahrady, který je podpořen z prostředků EU z programu Evropské územní spolupráce Česká republika – Rakousko a ze státního rozpočtu ČR.

Akce se koná pod záštitou a za účasti radního Zdeňka Ryšavého, účast potvrdil senátor Miloš Vystrčil a radní Martin Hyský.

„Předávat budeme dvě Plakety Ukázková přírodní zahrada, které převezmou manželé Fexovi z Chrástova a manželé Peterkovi z Libické Lhotky u Chotěboře. Dalších 11 zahrad bude oceněno plaketou Přírodní zahrada,“ upřesnila Iveta Machátová z o. p. s. Chaloupky (koordinátor projektu na Vysočině).

Zahrada oceněná plaketou Ukázková přírodní zahrada je po předchozí domluvě přístupná veřejnosti. V kraji Vysočina jsou nyní 4 Ukázkové přírodní zahrady. Dvě byly certifikovány v květnu v Myslibořicích (zámecký park a školní zahrada u místní základní školy).

Oficiální předávání plaket bude doplněno prohlídkou dvou oceněných zahrad a prohlídkou místní kaple, kde bude připravena výstava z činnosti a historie obce Chrástov.

Na místě budou také k nahlédnutí fotografie ze všech oceněných zahrad, jak v rámci prvního kola certifikace, tak i nově certifikovaných zahrad.

Další předávání plaket Přírodní zahrada se uskuteční 16. až 18. září v rámci akce Chaloupek pro pedagogy Toulavý autobus. „Se třemi desítkami pedagogů z celé republiky navštívíme desítku školních zahrad na Vysočině. V rámci akce předáme celkem 5 plaket Přírodní zahrada,“ doplnila Machátová.

Projekt Přírodní zahrady bez hranic aneb Nový prostor pro lidi, přírodu a cestovní ruch na dosah je podpořen z prostředků EU z programu Evropské územní spolupráce Česká republika – Rakousko a je lokalizován na území Dolního Rakouska, Jihočeského a Jihomoravského kraje a kraje Vysočina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám