Hlavní obsah

Na Vysočině můžete prožít pohádku v Pohádkové vesničce

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mlýnské kolo vesele klape, u něho sedí vodník, o kus dál diskutuje vlk s Karkulkou, poťouchlé čertisko se culí na andělku Vilémínku, nechybí ani Honza. Nevím, proč se mu v pohádkách říká hloupý, když je to vždy pěkný filuta. Zaklepejte na vrátka dětství a octnete se v Pohádkové vesničce v Podlesí.

Foto: archiv Podlesí
Článek

Pro někoho kýč, pro jiné výborný nápad. Kýč definovat dokážu, ale zeptejte se dětí, jestli je Sněhurka blbá, co vám asi odpoví. Dětství jsme prožili na pohádkách, v zajetí princezen a Honzů, dobra a zla. A vrátit se znovu do pohádky, kdo to odmítne? Na Vysočině u hotelového resortu Podlesí se tam můžete vrátit. Kouzlu podlehnou i dospěláci, zvláště s blížícími se zimními svátky.

Vesnička je unikátní projekt netradičně řešených domečků převážně z přírodního materiálu, spojením dřeva, kamene a došku se podařilo vytvořit velmi působivý dojem. Terén je poněkud svažitý, takže trochu omezený pro kočárky nebo osoby se zhoršenou pohyblivostí.

"Chtěl jsem, aby se u nás cítili lidé jako v pohádce, máme tu nádhernou přírodu, v okolí i na resortu určitě dobré vyžití včetně bazénu a wellnessu, spoustu památek. A když pohádka, tak se vším všudy, mám tříletou ratolest, je to pak dvojnásobná radost, když se tu všichni cítí dobře," říká majitel resortu Pavel Lapáček, který si splnil svůj další sen. 

Dali práci místním

Práci zvládly místní firmy, lidi pracovali s chutí, protože to zároveň byla i zábava, projekt  se vyvíjel během stavby. Pohádkové postavičky zhotovil místní řezbář a loutkař Jiří Macháček.  

Domečků stojí deset, z toho jeden dvojdomek, stavitelé se chovali šetrně, podařilo se zachovat i vzrostlé břízy a keře. Chaloupky jsou pojmenovány - Sněhurka, Budulínek, Rákosníček, Karkulka, Pařez, Mlýn, Kovář Matěj, U ševce, Nebe a Peklo a Vejměnek se Salaší.

Přijede Lucifer?

Ve vesničce se stále něco děje, akcí je tu pro návštěvníky dost, do představení se sami můžete zapojit.

"Na Mikuláše jsme nachystali celodenní program pro děti, vyvrcholením bude večerní příjezd vládce pekel Lucifera. I na Vánoce máme samozřejmě něco připraveno, ale to je ježíškovské tajemství," nastiňuje nadcházející akce provozní resortu Pavla Tománková.

V domcích je to útulné, prostorné a pohodlné. Mě ale nejvíc uchvátil krb. Dívat se večer u dobrého moku po pozorování noční oblohy na jiskřičky vylétající z žhnoucích polen v krbu je pohádkou samo o sobě.

K hotelovému baru je to kousek, z baru o dva až tři kousky dál, ale pořád nádherně pod Velkou medvědicí vstříc do Sněhurčiny náruče.

Ovšem všeho s mírou, nebo se vám na krk posadí nedaleký skalní útvar Čtyři palice a pak vám nepomůže ani andělka Vilemínka.

Reklama

Výběr článků

Načítám