Hlavní obsah

Na Vysočině je již téměř padesátka přírodních zahrad

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes deštivé počasí proběhlo v sobotu na pracovišti Chaloupek u Kněžic na Jihlavsku slavnostní předávání plaket dalším třinácti majitelům přírodních zahrad z Vysočiny.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Majitelé zahrad s plaketou „Přírodní zahrada“

Článek

Celkem už jich tedy je v kraji Vysočina 49, z toho osm ukázkových. Aby zahrada získala statut ukázkové přírodní zahrady, musí vyhovět náročnějším kritériím, být něčím výjimečná a splňovat podmínku otevřenosti pro veřejnost.

Hlavním bodem sobotního programu bylo samozřejmě předávání plaket do rukou hrdých majitelů zahrad. Mezi ně se zařadily i samotné Chaloupky, které se nyní můžou pyšnit oceněním Ukázková přírodní zahrada. Po slavnostním udílení následovala komentovaná prohlídka zahrady a budovy kněžického pracoviště. Zbytek odpoledne se pak nesl v duchu výměny zkušeností, rad a tipů majitelů zahrad mezi sebou.

Akce se také zúčastnili zástupci Kraje Vysočina, jež realizaci přírodních zahrad podporuje grantovým programem – pan Zdeněk Ryšavý (radní pro oblast životního prostředí) a paní Marie Kružíková (radní pro oblast školství).

Přírodní zahrady si pozornost bezpochyby zaslouží, začínají totiž ovlivňovat i výuku na devíti školách v kraji, které o svoji zahradu pečují právě v souladu s přírodou.

„Zahrada je totiž ideálním prostředím pro výuku nejrůznějších předmětů – nejen obligátní biologie, případně pracovních činností, ale i takových, jako jsou cizí jazyky, matematika, dějepis, vlastivěda, český jazyk a podobně. Vlastně neexistuje předmět, který by nešlo s výukou v zahradě spojit – nejen tak, že ji využijeme coby příjemné prostředí k výuce, ale i prakticky, za využití vhodně rozmístěných prvků a tematických stezek. Navíc mají školní zahrady velký předpoklad stát se přírodními zahradami, jelikož se na nich nesmí používat chemické přípravky a stačí se tedy jen vyvarovat používání rašeliny a doplnit některé prvky,“ vysvětluje Vlasta Hábová z Chaloupek, která se zabývá právě vzděláváním učitelů v oblasti rozvoje školních zahrad.

„Pokud vás myšlenka přírodních zahrad zaujala, do 31. 8. 2012 nabízíme stále ještě zdarma poradenství a případnou certifikaci přírodních zahrad. Později se již bude jednat o placené služby,“ doplňuje Hábová.

Projekt "Přírodní zahrady bez hranic aneb nový prostor pro lidi, přírodu a cestovní ruch na dosah" je podpořen z prostředků EU z programu Evropské územní spolupráce Česká republika - Rakousko a je lokalizován na území Dolního Rakouska, Jihočeského a Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. Více o projektu na www.prirodnizahrada.eu.

Myšlenka přírodních zahrad má své kořeny v Dolním Rakousku, kde má již více jak desetiletou historii. Na Vysočinu přišlo díky podpoře z Evropské unie v rámci podpory česko-rakouské územní spolupráce. Z Dolního Rakouska byla převzata i kritéria pro přírodní zahrady.

Reklama

Výběr článků

Načítám