Hlavní obsah

Na výlet do Petrovic u Karviné

Novinky, Pavel Jaňurek

Lidé velmi rádi cestují, někdy si však neuvědomují, že krásná a zajímavá místa jsou jim blíže, než si myslí. V Petrovicích u Karviné jich nalezneme hned několik.

Foto: Pavel Jaňurek

Dřevěnný kostel v Dolních Marklovicích

Článek

Kostel Nanebevstoupení Páně V Dolních Marklovicích

Nejstarší a zároveň nejvýznamnější pamětihodností Petrovic u Karviné je dřevěný kostelík Nanebevstoupení Páně v Dolních Marklovicích z roku 1739. Nachází se na v centru obce na mírném návrší, obklopený hřbitovem. Byl postaven na místě původního dřevěného kostela zasvěceného sv. Mikuláši. První zmínka o tomto kostelu je z roku 1360.

Kostel sv. Martina v Petrovicích

Druhým kostelem v obci je kostel sv. Martina. Obyvatelé Petrovic se zde scházejí v rámci bohoslužeb. Kostel pochází z 19. století.

Motokrosový areál Petrovická kotlina

Na území obce se rozléhá také velký motokrosový areál, konkrétně v části obce Prstná. Areál Petrovické kotliny v minulosti hostil např. Mistrovství Evropy a další Mezinárodní Mistrovství republiky. Diváci zde mohli vidět vrcholové jezdce, jako jsou například Martin Žerava, Petr Kuchař, či místní odchovanci Jan Zaremba a Jindřich Hrabica mladší.

Lovecký zámeček

Zámek s areálem parku v části obce Prstná pochází z první poloviny 19. století. V Zámečku funguje restaurace, konají se zde svatby a oslavy. Fungovala zde také galerie paní Renáty Filipové - Akademické malířky z Petrovic.

Restaurace u Zvonu - Areál hotelu Dakol

Poblíž kostelu sv. Martina se v Petrovicích rozléhá také areál Hotelu Dakol. Původně školní budova dnes funguje jako hotel. V budově nalezneme restauraci, hotel, bowling, masáže, saunu, welness s bazénem a whirpoolem. Venku si na své přijdou hlavně sportovci, kteří si zde mohou zahrát tenis a golf. Hotel je znám hlavně díky své minulosti, kdy zde často probíhaly Pštrosí hody. Pštrosi se chovali přímo v areálu hotelu.

V Petrovicích nalezneme také 3 základní školy, 2 mateřské školky, několik kaplí a pomníků. Obec vlastní 2 fotbalová hřiště, na kterých působí 2 fotbalové týmy - Inter Petrovice a TJ Lokomotiva Závada. Obcí vedou cyklostezky, které Petrovice vybudovaly ve spolupráci s Polskými kolegy.

Reklama

Výběr článků

Načítám