Hlavní obsah

Na vernisáži výtvarnice Anny Szatmariové v Muzeu Šumperk vystoupí také herec Jiří Bartoň

Novinky, Robert Rohál

Na stéblech trávy je název výstavy malířky Anny Szatmariové, jejíž vernisáž proběhne v úterý 12. září od 17 hodin v Hollarově galerii v Muzeu Šumperk. V rámci programu vystoupí i známý herec Jiří Bartoň, aby zarecitoval básně, jejichž autorkou je sama výtvarnice.

Foto: archiv auotra

Výtvarnice a básnířka Anna Szatmariová.

Článek

Anna Szatmariová se narodila v roce 1957 v Krásném u Šumperka. Útlé dětství prožila v romantickém prostředí rozlehlého starobylého mlýna, usazeného mezi strmými skalnatými svahy porostlými mohutnými smrky a mezi horskou říčkou.

Právě tady, v omamném oparu vůní malin a pryskyřic rozvoněných letním sluncem, pod oblohou, na níž se jako prostí poslové volnosti a svobody vznášeli divocí holubi, káňata či jestřábi, našla prvotní a nekonečný zdroj inspirace pro svou pozdější tvorbu. A to nejen výtvarnou, ale rovněž básnickou, jíž se během posledních let také intenzivněji věnuje.

Anna Szatmariová je autodidaktem, v Zábřehu absolvovala obor zahradnictví. Výtvarné vlohy projevovala od základní školy, zejména malování se postupně stalo jejím velkým koníčkem. S přestávkami se mu intenzivně věnuje několik desítek let. Vedle malby vytváří například kombinací různých materiálů také loutky – surreální bytosti z pomezí snu a reality.

Nejsou to ale jen až pohádkově vyhlížející zátiší, častým námětem obrazů Anny Szatmariové jsou také zvířata – její obrazy koček prozrazují, nakolik právě ony svým nespoutaným charakterem rezonují s její vlastní osobností. Autorka se však nevyhýbá ani krajinomalbě či portrétům.

„Anna maluje nádherné, zasněné, poetické obrazy - a jak o ní napsali - "tématem jejích obrazů jsou často jakoby tajemným životem obdařená zátiší s hračkami, květinami a krásnými starými předměty. Lze v nich pozorovat cit pro křehkou krásu obyčejných věcí”. Protože Anna je ženou vícero talentů, budu na oné vernisáži číst několik jejích básní,” řekl Jiří Bartoň, který tak po čtyřech opět vystoupí v Šumperku.

Jiří Bartoň působil v šumperském divadle pět sezón, kde si zahrál celkem ve třiceti inscenacích. Naposledy se na této scéně objevil v roli Antonína Důry v Rozmarném létě. Od té doby žije v Praze a je na volné noze. Hostuje v několika divadlech, točí v televizi. Mimořádně pracovní měl i letošní divadelní prázdniny.

„Začátkem léta jsem paralelně točil ve dvou seriálech, v obou postavy vrahů. V seriálu Specialisté, konkrétně v díle nazvaném Mrtvým se nic nedaruje, jsem hrál majitele galerie, který má kvůli vzácné sbírce obrazů na svědomí život člověka. Současně s tím jsem jezdil do Bratislavy natáčet seriál Za sklom, kde jsem měl roli nájemného vraha škrtiče,” říká Jiří Bartoň, který se objeví i v seriálu Modrý kód, kde ztvárnil roli zástupce farmaceutické firmy.

V červenci také účinkoval na nádvoří mikulovského zámku, kde hrál a zpíval hlavní roli v hudební inscenaci Leviatan brněnského uskupení Ensemble Opera Diversa. Ale ani potom si moc neodpočinul, protože působil na uměleckém táboře agentury Ambrozia  jako lektor herectví.

První vystoupení po prázdninách bude jeho účast na vernisáži dlouholeté kamarádky - výtvarnice a básnířky Anny Szatmariové v Šumperku. Její výstava v šumperském muzeu potrvá v do 15. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám