Hlavní obsah

Na vernisáž výstavy Šumavské betlémy zavítal i režisér Zdeněk Troška

Novinky, Jan Kaše

V Kašperských Horách byla slavnostně zahájena výstava, na které se veřejnosti poprvé představí také Kašperskohorský betlém.

Foto: Jan Kaše

Zdeněk Troška na vernisáži výstavy Šumavské betlémy v Kašperských Horách

Článek

V sobotu 8. prosince byla v prostorách radnice v Kašperských Horách slavnostně zahájena výstava, která je věnována řezbářskému umění při tvorbě betlémů.

„Návštěvníci mají tak příležitost vidět práce místních legendárních řezbářů a betlemářů, kteří tvořili v 19. a počátkem 20. století, jako byli W. Tutschku, A. Matschiner, P. Mack a další… Současné betlemářské krajové umění reprezentují ve výstavě zejména díla K. Tittla, M. Tesaře, V. Hracha a J. Podzemského,“ uvádí se v průvodci výstavy.

Na výstavě si přijdou na své nejen dospělí, ale i děti, neboť k vidění je například Betlém českých pohádek od řezbáře Josefa Růžičky. V betlému tak najdete postavičky ze Zlatovlásky, Perníkové chaloupky, Sedmera krkavců, Princezny se zlatou hvězdou. Nechybí ani Dlouhý, Široký a Bystrozraký, princ Bajaja, Ježibaba z Perníkové chaloupky a mnoho dalších.

A kde jsou pohádky, tam nesmí chybět známý a populární režisér Zdeněk Troška, který snad nikdy neztrácí smysl pro humor, skromnost, vlídnost a přátelskost. Při vernisáži ocenil zejména skutečnost, že se pokračuje v řezbářské tradici a vytváří se nová díla. Samozřejmě nezapomněl také všem popřát klidné a hlavně pohádkové Vánoce.

Zlatým hřebem sobotního odpoledne se pak stalo otevření největšího skříňového betlému v Čechách. Starostka Kašperských Hor Alena Balounová převzala od dvojice autorů - řezbáře a malíře Vladivoje Hracha a truhláře Jiřího Brože – zlatý klíč, kterým symbolicky betlém odemkla.

„Betlémské město zde přebírá vzhled historických Kašperských Hor s jejich známými budovami jako kostely, radnicemi, měšťanskými domy, rázovitými chalupami nebo i hradem Kašperk," uvádí PhDr. Vladimír Horpeniak v průvodci výstavy.

Výstava je úžasnou ukázkou zručnosti a šikovnosti minulých i současných mistrů-řezbářů, kteří si zaslouží náš obdiv a uznání. Zájem o výstavu bude asi opravdu velký, o čemž svědčila i samotná vernisáž, na kterou zavítalo několik desítek lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám