Hlavní obsah

Na vánočních prohlídkách mníšeckého zámku si vyzkoušíte adventní zvyky

Novinky, Marie Charvátová

V sobotu a neděli 15. a 16. prosince jsou na zámku Mníšku pod Brdy připraveny poslední letošní vánoční prohlídky. Přijďte a uslyšíte, proč si mazat tváře medem nebo obvázat nohy od stolu. Vybrat si ale můžete i klasickou nebo kostýmovanou prohlídku, s dětmi návštěvu pohádkových postav nebo malování.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Při vánočních prohlídkách na zámku v Mníšku uvidí návštěvníci vyzdobené reprezentační prostory zámku, ve kterých si mohou představovat, jak slavili Vánoce poslední obyvatelé zámku se svými dětmi. Měli slavnostně prostřený stůl a dodržovali různé tradice.

Ve velké jídelně se sešla rozvětvená rodina, v přípravně děti čekaly, než uslyší zvoneček. Ve společenském sále se rozdaly dárky, které byly připraveny i pro služebnictvo a zaměstnance. Z gramofonu v malém salónku se linuly melodie vánočních koled a o kus dál vonělo cukroví a vánočka. 

A nechyběl ani polibek pod jmelím, které má chránit před ohněm, čarodějnictvím a zlými duchy. A třeba nechybělo ani pouštění lodiček nebo házení střevícem.

Po oba dny můžete ale také navštívit i klasické prohlídky dvou prvorepublikově zařízených okruhů, s dětmi sejít do Kouzelného sklepení za pohádkovými bytostmi nebo malovat ve výtvarné dílně. V sobotu je navíc na programu i kostýmovaná prohlídka Mitrovicové ve službách císařské diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám