Hlavní obsah

Na třicet studentů z Nizozemska zahraje na dobříšském zámku slavné orchestrální skladby

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentský nizozemský orchestr Jeugd Symfonieorkekst Rijnstreek (Symfonický orchestr mládeže Rijnstreek) rozezní 11. července od 20 hodin Zrcadlový sál na zámku Dobříš. V programu letního koncertu zazní skladby od L. Beethovena, W. A. Mozarta, B. Smetany, K. Bredehorsta, A. Dvořáka a dalších.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Studentský nizozemský orchestr Jeugd Symfonieorkekst Rijnstreek rozezní 11. července od 20 hodin Zrcadlový sál na zámku Dobříš.

Článek

Vystoupení rozličných hudebních souborů z Nizozemska patří na zámku Dobříš k tradičním akcím, které se zde konají několikrát do roka. Součástí nizozemského souboru (pojmenovaného podle stejnojmenné nadace), který vystoupí letos v červenci, jsou tři orchestry pro mladé umělce – pro děti od 8 do 12 let, pro skupinu od 10 do 15 let a pro studenty od 13 do 19 let.

„Nadace umožňuje mladým lidem, aby rozvíjeli svůj talent a získávali cenné zkušenosti. Na letním koncertu v Zrcadlovém sále se představí třicet mladých hudebníků z Nizozemska,“ uvedla Kateřina Langová ze zámku Dobříš.

Mezi nejcennější zkušenosti studentského orchestru patří pravidelné koncertování a účast v hudebních soutěžích jak v Nizozemsku, tak v zahraničí, kam vyjíždí minimálně jednou za dva roky. V minulosti již studenti zahráli například posluchačům na festivalu mládeže britském Aberdeenu, v estonském Tallinu či ve francouzském Brive-la-Gaillarde.

„Pravidelně třikrát do roka pak absolvují významné koncerty ve své rodné zemi – zimní koncert, jarní a letí koncert,“ informovala Kateřina Langová. 

Program vystoupení symfonického orchestru mládeže obsahuje vždy skladby náročných současných i klasických orchestrálních děl. Součástí koncertů jsou také melodicky známé skladby z filmů jako Piráti z Karibiku nebo Titanic a nejinak tomu bude také na zámku Dobříš.

Vstupné na koncert činí 100 Kč, vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na pokladně zámku Dobříš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám