Hlavní obsah

Na trasu ústeckého Novoročního střízlivění se turisté vydali po pětadvacáté

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rok slaví pravidelně turisté Ústí nad Orlicí tradiční procházkou zimní přírodou s cílem překonat hranici sváteční pohody a nastupujících všedních dní.

Foto: info ČTK

Tradiční pozvání na 25.ročník procházky zimní přírodou.

Článek

V neděli 1. ledna se ústečtí turisté vydali na tradiční již 25. novoroční procházku danou názvem Novoroční střízlivění. Nejedná se však o obvyklý význam slova střízlivění jako restaurování tělesné schránky po silvestrovských oslavách.

Účastníky jsou turisté se sportovním duchem, kteří takto řeší hranici mezi končící idylou pohodového svátečního bytí a nástupem tvrdé reality. Tímto dnem začíná 365 dnů s neznámým průběhem, z toho řadou pracovních dní naplněných starostmi a povinnostmi. Začíná běh další životní etapy, kdy na pomyslném metru života byl odstřižen další dílek.

Účelem oblíbené procházky je zapomenout na veškerou nostalgii a s elánem se vrhnout do budoucího dění. Pořadatelé se pak všemožně snaží tuto snahu zábavným programem podpořit.

Letošní rok však přinesl pořadatelům již na startu zklamání. Přes veškeré vynaložené úsilí obvyklý značný počet účastníků se nedostavil. Snad  výkyvy počasí ovlivnily jejich zdravotní stav. Původních čtrnáct turistů, které v průběhu procházky doplnilo dalších šest, znamenal více než o polovinu nižší účast oproti minulých letům.

Přitom letošní prověrka fyzických sil měla pohodový vycházkový charakter. Stálí účastníci vědí své a nováčky v minulosti s potutelným úsměvem upozorňovali, že se setkají i s úsekem, který bude na hranici potřeby maček a cepínu.

Letos žádné kopce ani strmé svahy se nekonaly. Po krátké procházce městem trasa pokračovala po upravené lesní cestě na úbočí Andrlova chlumu nad částí města Hylváty s prohlídkou skautského tábořiště až ke Třem mostům.

Zde byla malým ohňostrojem ukončena sváteční atmosféra a v cílové restauraci přišla na řadu prověrka schopností, tentokrát psychických a vědomostních. Sam, Vlčák a Šprtec připravili poznávací soutěže o ceny, při kterých mimo znalosti regionu bylo zapotřebí osvěžit, co naučila škola a co dal život.

Dané úkoly jednoduché nebyly a tak ani jeden soutěžící nepoznal a správně neoznačil všechna místa na předložené slepé mapě. Přesto připravené ceny -  nástěnný kalendář, lahev vína, bonboniéry a kyblík silvestrovského bramborového salátu - našly své vítěze.

I večerní návrat domů měl své kouzlo. Účastníky vítalo místo strohého světla pouličních lamp ještě svátečně barevné osvětlení města s dominantou zářícího letopočtu 2017, jakoby chtělo napovědět, že ta sedmička snad přinese všeobecný klid a štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám