Hlavní obsah

Na sympozium do Klenové přijela i Japonka Etsuko Kato a Američan Joshua Graham

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Až do 31. října bude k vidění v Sýpce na Klenové a jejím okolí výstava s názvem Art dialog – Meziprostory 2018. Bienále mezinárodního sympozia pro absolventy vysokých uměleckých škol je přehlídka výtvarného umění, která se koná jednou za dva roky.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na mezinárodní sympozium Art dialog - Meziprostory na Klenovou přijela i Japonka Etsuko Kato z USA z Univerzity of Utah

Článek

Výtvarné sympozium Art dialog – Meziprostory navazuje na tradici mezinárodních setkání pedagogů a mladých umělců z vysokých uměleckých škol v Sýpce areálu hradu a zámku Klenová. Absolventi vysokých škol s podporou svých profesorů přecházejí k tvůrčí praxi a ke svému plnohodnotnému uplatnění na výtvarné scéně – vyplňují prostor mezi studiem a začátkem cesty k samostatné umělecké činnosti.

Prostředí hradu a zámku Klenová, které je odlišné od studijních atelierů, nabízí ztvárnit umělecká díla určená jak do plenéru, tak i do interiéru. Zároveň je užitečná přítomnost ostatních absolventů a pedagogů a jedinec má šanci kontaktů, konzultací, někdy i eliminací případných chyb.

Tentokrát si umělci vybrali téma Ekologie. Na sympoziu pak vznikla díla, která jsou vystavena v prostorech Sýpky a jejím okolí v průběhu měsíce října.

Na mezinárodní sympozium na Klenovou přijelo celkem 15 studentů a pedagogů. Z USA z Univerzity of Utah přijela i prof. Lenka Konopasek a její dva studenti Etsuko Kato a Joshua Graham.

Japonka Etsuko Kato

„Etsuko Kato pochází z Japonska a zabývá se tematikou tsunami. Před sedmi lety měli v Japonsku velké tsunami, které ošklivě zasáhlo jejich zemi. (Zemětřesení v Tóhoku o síle 8,9 stupně Richterovy škály, nejsilnější v dějinách Japonska, zasáhlo 11. března 2011 severovýchodní pobřeží Japonska. Největší zkázu, než samotné zemětřesení, přineslo následné až 38 metrů vysoké tsunami. Vlnu vyvolal masivní zdvih mořského dna v šířce 180 km o 5-8 metrů. Tato gigantická vodní masa se začala šířit všemi směry. Tsunami zasáhla všechna pobřeží Pacifiku. Největší úder tsunami ovšem pocítilo Japonsko. Zde došlo k ohromným škodám a ztrátám na lidských životech. Tsunami zdevastovala celé oblasti a vymazala celá města z mapy). A myšlenka mladé japonské umělkyně je o vztahu k přírodě - co vlastně člověk přírodě dělá a jak příroda to zase vrací zpátky. Etsuko poslouchá hlas země a co jí země říká. Za dva týdny, které strávila na Klenové, se snažila podobným způsobem zaznamenat zase hlas země z této krajiny," řekla k dílu Hlas země, paměť země, prof. Lenka Konopasek.

Američan Joshua Graham ztvárnil svůj prostor

„Můj druhý student Joshua Graham, když přijel na Klenovou, byl ohromen zdejší přírodou a uvědomil si, jak je to tady od Spojených států jiné. A tak první dva dny trávil chozením po přírodě. Vždy ráno jsme ho viděli někam utíkat s baťohem, večer se zase vrátil. A protože nerozuměl našemu jazyku, snažil se najít nějaký společný prvek, kterým by mohl komunikovat mezi českým prostředím a Utahem. Joshua byl hodně překvapený, že na západě Spojených států existuje stejný strom, jako u nás – borovice. To byla pro něj inspirace najít něco společného mezi dvěma různými světy a vlastně ta inspirace se zde promítá v jeho instalaci, kterou nazval Tvůj prostor. Má zde skici, různé modely, vzorky, které se týkají jeho prožitých chvil v Čechách. Jeho myšlenka je vybudovat stejnou instalaci v Salt Lake City," okomentovala dílo svého studenta prof. Lenka Konopasek.

Reklama

Výběr článků

Načítám