Hlavní obsah

Na Svojanově oslaví 100 let od vzniku republiky

Novinky, Květa Korbářová

Na hradě Svojanov se lidé o posledním zářijovém víkendu vrátí pomyslně o sto let zpět. Při akci k stému výročí vzniku Československa si budou moci návštěvníci mimo jiné poslechnout stylový koncert či zhlédnout módní přehlídku s modely ze šatníku prvorepublikových filmových hvězd.

Foto: Květa Korbářová

Na hradě Svojanov se v neděli 30. září 2018 od 15 hodin představí Sestry Havelkovy. Foto: archiv Agentury na Perutích

Článek

Hrad Svojanov má gotické základy, v době vzniku Československa před sto lety patřil městu Polička, které ho zakoupilo v roce 1910.

Sobotní program

Sobotní celodenní program, který připravila brněnská Společnost Renata, zavede návštěvníky do doby, kdy poslední dny starého Rakouska-Uherska jsou už sečtené.

Na hradním nádvoří je pošta s C.K. pohlednicemi. Četnická stanice dohlíží na rakouský pořádek. Zájemci na střelnici míří do mocnářských terčů. K vidění je móda z počátku století. Fotograf v salonu za drobný peníz nabízí možnost zhotovení secesní fotografie na starorakouském pozadí. Z podia zní rakouské valčíky a vojenské písně z flašinetu. 

Nic však není věčné. Přichází převrat. Občané šíří radostnou novinu o vyhlášení samostatného státu, Československé republiky. Strhávají se symboly, rakouští orli padají k zemi. Mění se symboly státu, úřední řeč a samozřejmě také hudba. Móda má ráz prvních desetiletí První republiky. C.K. Postamt se mění na Českou poštu a mění se rovněž nabízené pohlednice. Také četníci převlékají kabáty. Na střelnici vyměňují terče za vlastenecké. I fotosalon mění styl na český vlastenecký. Z amplionů se ozývá swing a český šraml.

V neděli Sestry Havelkovy i módní přehlídka

Nedělní odpoledne bude věnované hudbě a unikátním módním oděvům, doplňkům a šperkům. Hudební pořad se Sestrami Havelkovými a jejich orchestrem, který začíná v 15 hodin, navodí swingovou hudbou atmosféru období 20. až 40. let minulého století.

Návštěvníci se mohou těšit i na módní přehlídku modelů ze světově uznávané sbírky Vlaďky Dobiášové. Ta se od dětství zajímala o prvorepublikové černobílé filmy, jejich představitele a módu, což ji přivedlo ke sbírání dobového oblečení, kabelek, klobouků a ostatních oděvních doplňků.

Dobové oblečení, které představí na hradě Svojanov, pochází z majetku filmových hvězd první republiky, jako byla Adina Mandlová, Nataša Gollová, Oldřich Nový, Svatopluk Beneš a mnozí další. Originální kolekce je zcela výjimečná, a to i vzhledem ke své nevyčíslitelné hodnotě.

Návštěvníci nepřijdou po oba dny ani o komentované prohlídky empírového paláce s unikátní kopií pohřební koruny Přemysla Otakara II., středověkého sklepení opředeného pověstmi o hradu, dále mučírny a domu zbrojnošů, či o procházky v zahradách a výstup na věž - hlásku.

Hrad je v září otevřený každý den včetně pondělí od 9 do 17 hodin. K dispozici je rovněž restaurace a občerstvení v předhradí.

Reklama

Výběr článků

Načítám