Hlavní obsah

Na strakonickém hradu proběhl křest knihy Muži na správné straně 1

Novinky, Jaroslav Kreisinger

V sobotu 12. září proběhl v Rytířském sálu strakonického hradu křest knihy Dušana Vávry - Muži na správné straně 1.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Na nádvoří strakonického hradu byl vystaven model stíhačky Spitfire

Článek

Na nádvoří hradu byl po celý den vystaven model stíhačky Spitfire. K vidění byla ukázka výstroje a výzbroje československých vojáků během druhé světové války. Na místě nesměla chybět vojenská dobová technika.

Ve 14 hodin se z nádvoří přesunuli hosté průvodem za doprovodu hudby strakonického dudáka s vojáky v historických britských uniformách z války a autora knihy, "pilota", na kterého čeká jeho dívka po návratu do vlasti po ukončení válečných bojů do Rytířského sálu, ve kterém proběhl slavnostní křest.

Celým programem provázel samotný Dušan Vávra, který přivítal ve zcela zaplněném sále vzácné hosty, válečné veterány Emila Bočka, Aloise Dubce a Jiřího Kafku, kteří společně s Vladislavem Burianem z Klubu historie letectví Jindřichův Hradec, Josefem Jahnem a válečným veteránem z Vietnamu Manuelem F. van Eyck pokřtili knihu o životních osudech občanů Strakonicka sloužící v leteckém a pozemním personálu RAF ve druhé světové válce.

Na křtu knihy byli také přítomni zástupci plzeňské odbočky Svazu letců a Leteckého historického klubu Plzeň Jaromír Kopačka, Václav Toman a Marie Patlejchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám