Hlavní obsah

Na Štěpána s koledou běželi běžci Porubou

Novinky, Josef Zajíc

Běžci z Ostravy a okolí si ve středu 26. prosince vykoledovali již 35. ročník Štěpánského běhu Porubou na 14 kilometrů. Trať a závod připravili členové TJ Liga 100 Ostrava o. s. pod vedením ředitele organizačního štábu Jaromíra Horáka.

Foto: Josef Zajíc

Rozprava před během. Jaromír Horák. 26.12.2012

Článek

Na atletickém stadiónu TJ VOKD Poruba a Sarezy se 26. prosince od devíti hodin začali scházet a sjíždět z nejbližšího i vzdálenějšího okolí Ostravy běžci, kteří si tentokrát chtěli zaběhnout delší trať, aby spálili všechny nadbytečné kalorie získané během vánočních svátků.

V deset hodin odstaroval Zdeněk Otáhal 125 závodníků, kteří se za krásného, slunečného počasí vydali pod dohledem médií na 14 km trať po okolí Ostravy -Poruby. Trať byla poměrně náročná a členitá. Poslední kilometry vedou z kopce, ale závěr do cíle se běží naopak do kopce, takže už mnohým síly docházely.

Pořadatelé rozdělili kategorie podle věku: A - muži do 39 let, B - do 49 let, C - do 59 let a D - nad šedesát let. V této kategorii běželi nejstarší účastníci Jaroslav Gaman (ročník narození 1935) a František Zikeš narozený v roce 1928. Ženy byly rozděleny do kategorií E - do 34 let a F - nad 34 let.

Od roku 2004 se ženy střídaly na prvních místech. Až v roce 2010 a 2011 vyhrála závodnice z Úpice Pavla Schorná/ Matyášová, která právě v roce 2011 utvořila ženský traťový rekord a trať tehdy uběhla za 48:25. V letošním roce 2012 vyhrála závod, bez ohledu na věkovou kategorii, Petra Pastorová z Maraton klubu Seitl Ostrava. Trať uběhla za 50:43 před Adélou Esentériovou z Baláž Extreme teamu, těsně následovaná třetí Anežkou Vránovou z AK Kroměříž - 58:16. Bramborovou medaili si vyběhla Danuše Škrdová z MK Seitl Ostrava - 1:00,39.

V kategorii mužů se na prvních čtyřech místech objevili mladí závodníci kategorie A - do 39 let. Vyhrál Jan Zemaník z Salamon Suunto. Trať zaběhl za 47:30 min. Druhý doběhl Martin Věžník - 47:39 a třetí Mirek Lepíček  z SSK Vítkovice - 47:53 a na čtvrtém místě se umístil Libor Pavelka z SK Oceláci Ostrava - 49:54.

Všichni závodnicí doběhli v pořádku a měli zaregistrované časy dvojicí časoměřiček Anny a Terezy Otáhalových. Nikdo se nezranil a tak lékař závodu MUDr. Martin Krygel neměl moc práce. Pořadatelé nejlepší tři závodníky ve všech vyhlášených kategoriích odměnili diplomy a finančními cenami. Ostatním závodníkům bylo formou tomboly rozděleno 35 zajímavých cen. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám