Hlavní obsah

Na Soboteckém jarmarku a festivalu řemesel bodovala zejména Hana Zagorová

Novinky, Jiří Částka

Sobotecký jarmark patří již 26 sezón k závěru léta a tradicím v Českém ráji. Letošní ročník připadl na 22. a 23. srpen, kdy náměstí v Sobotce a přilehlý park a ulice zaplnil asi největší dav návštěvníků za poslední léta.

Foto: Jiří Částka

Vystoupení kapely Kroky Michala Davida na Soboteckém jarmarku a festivalu řemesel 2014. foto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz

Článek

Sobotní ranní program se zaměřil zejména na starší generace, které potěšilo např. vystoupení známého dua harmonikářů, manželů Renáty a Josefa Pospíšilových, nebo dechovky Javorka.

Tahounem sobotního programu se stalo úderem čtrnácté hodiny především vystoupení legendy české popmusic Hany Zagorové se skupinou Boom band, které zaplnilo část náměstí před pódiem do posledního místečka. Bodovala následně také skupina Argema, v závěsu s revivalovou kapelou Kroky Michala Davida, při jejichž vystoupení jásalo na natřískaném Náměstí Míru několik tisíc posluchačů, od nejmenších až po seniory.

O zábavu a plné žaludky návštěvníků se kromě půl druhé desítky legendárních i regionálních kapel a zpěváků staralo také nespočet stánkařů a umělců, kteří reprezentovali zejména dnes již ohrožená, či dokonce dávno zapomenutá řemesla a nabízeli mlsným kolemjdoucím nejrůznější staročeské pochutiny, klasickým trdelníkem začínaje a pečeným prasetem či klobásou konče. Zakoupit bylo také možné nejrůznější upomínkové i praktické předměty.

Pořadatelé budiž pochváleni za to, že se jim opakovaně daří udržet kvalitu stánků na vysoké úrovni, takže zde ve větším množství nenajdete jinde běžné asijské stánky, nabízející cetky všeho druhu, ale opravdu zajímavé regionální a dobové stránky s nevšedním zbožím.

Historie Soboteckého jarmarku sahá až do roku 1988 a koná se každoročně v druhé polovině srpna. Zakladatelem jarmarku je MUDr. Ivan Kafka. V roce 2009 převzalo pořádání akce občanské sdružení Jarmark, o.s. Hlavním posláním této kulturní události je prezentovat návštěvníkům tradiční řemesla a zajímavá vystoupení na 2 scénách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám