Hlavní obsah

Na slavkovském zámku se restauruje. Už počtvrté

Novinky, Jana Schmiedtová

Právě nyní probíhá další běh Slavkovského restaurování. Počet restaurátorů se ale na zámku zdvojnásobil. Proč? Vedle starožitných dřevěných památek se totiž pracuje také na opravách historické keramiky. Více nám o akci řekl její iniciátor, restaurátor a historik umění Radek Ryšánek.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Co si má člověk představit, když se řekne Slavkovské restaurování?

Hlavním cílem projektu je představit veřejnosti restaurátorskou profesi. Návštěvníkům zámku Slavkov – Austerlitz se snažíme v praktické expozici ukázat, že záchrana památek je sice náročný, ale také fascinující a dobrodružný úkol. Pro zámek má pak akce i další význam: v době, kdy se podobné instituce potýkají s finančními problémy, probíhají tady restaurátorské práce na ohrožených předmětech velké historické hodnoty. A mimo to studenti restaurátorství se zdokonalí v komunikaci s muzejními pracovníky a naučí se veřejně obhajovat svoji práci.

Probíhá druhý ročník a čtvrtý běh akce, co se za dva roky trvání změnilo?

Záštitu nad akcí převzal hejtman Jihomoravského kraje, JUDr. Michal Hašek. Oproti loňsku jsme se také rozrostli o dvě restaurátorky keramiky, které přibyly k týmu restaurátorů nábytku. Na září jsme též připravili malou výstavu, ta návštěvníkům představí naši dosavadní práci i některé taje restaurátorské profese.

Co jste už zrestaurovali?

Asi nejzajímavější jsou předměty z pozůstalosti rodiny Kouniců. Loni to byl v červnu rozkládací psací stolek a v září hodiny. Letos jde o klasicistní stolek a nyní probíhají práce na historizující vyřezávané lavici. U keramiky se jedná o lidovou majoliku, převážně z Vyškovska. Toto září se ale restaurátorkám keramiky dostala do rukou hlava Adolfa, což je historická dekoratérská figurína.

Jaké jsou reakce návštěvníků zámku, kteří vaši práci sledují na vlastní oči?

Rozmanité, ale téměř výhradně pozitivní, povzbudivé a často udivené. Je skvělé, kolik zvídavých lidí se mezi návštěvníky vyskytuje. Ti z nich, kteří se už s problematikou restaurování setkali, se nejčastěji diví, že to všichni děláme bez nároku na honorář. Což ostatně není tak úplně pravda, my si totiž na většinu nákladů doplácíme dokonce ze svého.

A co studenti Vyšší odborné školy restaurátorské?

Pokud mohu soudit, celá akce je baví. Je to něco jiného a už jen bydlení na zámku je pro ně malým dobrodružstvím. Vyžaduje se po nich sice větší míra samostatnosti a kreativity, než ve školních ateliérech, ale o to více odborně i organizačně rostou.

Nějaké novinky pro další ročníky Slavkovského restaurování?

Především doufáme, že se nám podaří udržet současný trend. Návštěvníci se mohou těšit na nové předměty a snad i vylepšenou expozici. V jednání je také rozšíření akce na další moravský zámek. Pokud by se ale akci podařilo najít partnera, který by měl zájem celou věc podpořit, rozhodně bychom se dalším vylepšením, zejména technického charakteru, nebránili.

A slovo na konec našeho rozhovoru?

Musím poděkovat všem, kteří se akci podílejí. Bez jejich entuziasmu by Slavkovské restaurování nemohlo existovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám