Hlavní obsah

Na rodinný výlet do Halouzkovy galerie v Jeseníkách

Novinky, Alois Miarka

Jiří Halouzka, majitel Pradědovy galerie v Jiříkově na Bruntálsku, vyřezává v těchto dnech dvě dvoumetrové sochy Krakonoše, bájného ducha hor, ochránce Krkonoš před chamtivými hledači pokladů, pytláky a dalšími nenechavci.

Foto: Alois Miarka

Jiří Halouzka vyřezává Krakonoše.

Článek

„Proč zrovna Krakonoše?“ Ptají se mnozí návštěvníci při prohlídce osmihektarového areálu s více než 450 vyřezávanými sochami v Jiříkově. Většinou mají totiž štěstí a pracovitého řezbáře pozorují, jak s kladívkem a dlátem tvoří nové dílo a přitom ochotně odpovídá na zvídavé otázky.

„Obrátili se na mne lidé ze Svobody nad Úpou nedaleko Janských Lázní, zda bych jim vytesal Krakonoše,“ uvádí řezbář. Jedna socha tedy poputuje na náměstí do Čech a druhá zůstane na Moravě v Halouzkově galerii, která přitahuje stále více návštěvníků. Se zájmem si mimo jiné prohlížejí unikátní betlém s 240 sochami v životní velikosti, který obdržel ocenění Asociace betlémářů v Římě.

V současné době řezbář vytváří expozici věnovanou stému výročí vysazení kamzíků v Jeseníkách. Postupně v ní přibývají rys, liška, vlk, srna, divočák, muflon, jezevec, mývalovec kuní a další zvířata, která v těchto horách pod Pradědem žijí.

Jiří Halouzka je však populární především díky sochám Praděda, vládce zdejších hor, který lidem pomáhal chránit přírodu. „Jsem přesvědčen, že kdysi v dávných dobách existoval, byť byl později zbájněn,“ uvedl jiříkovský umělec. Vyřezal čtrnáct soch Praděda a rozmístil je na hlavních turistických uzlech v Jeseníkách. Ten největší se však nachází přímo v Halouzkově areálu. Je vysoký 10,4 metru a váží 15 tun.

Při prohlídce areálu, v němž se dá pozorovat i stádo živých daňků, si nelze nepovšimnout ještě jednoho unikátu. Jeho autor z 24 lipových kmenů ztvárnil Pradědovu říši. Jedná se o věrnou kopii obřího dřevěného obrazu, který původně visel ve staré kamenné rozhledně na vrcholku Pradědu. Ta se však zřítila a vše bylo zničeno včetně obrazu.

Halouzkova galerie je otevřena denně od 9 do 18 hodin. Více informací na www.pradedovagalerie.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám