Hlavní obsah

Na prostějovské radnici byli oceněni veteráni druhé světové války

Novinky, Michal Mucha

Občanské sdružení Červené barety uspořádalo 12. května v reprezentačních prostorách obřadní síně prostějovské radnice slavnostní akt, při kterém si jeho členové připomenuli 70 let od ukončení 2. světové války v Evropě.

Foto: Michal Mucha

Křest pamětního odznaku k 70. výročí ukončení 2. světové války v Evropě primátorem statutárního města Prostějov Miroslavem Pišťákem.

Článek

Byli pozváni váleční veteráni, příslušníci východní či západní fronty, zahraničních vojsk, domácího odboje, stejně tak i lidé, kteří byli perzekuováni ve vězeních a koncentračních táborech. Společně s nimi byli pozváni i představitelé politického a společenské života, zástupci státní správy a samosprávy, ozbrojených složek a představitelé neziskových organizací, kteří pracují s veterány.

„Připravili jsme pro zúčastněné pamětní odznaky na stuze k 70. výročí ukončení druhé světové války v Evropě, kterými jsme je všechny dekorovali,” řekl předseda sdružení Ing. Jindřich Starý. „Bohužel u mnohých z nich jejich vysoký věk, zdravotní stav, nebo současná situace nedovolila, aby se této akce zúčastnili. Budeme se snažit je navštívit osobně,” dodal.

Partnerem tohoto projektu, který finančně přispěl na dekorování těchto osob, se stala Rusko-česká smíšená obchodní komora. Předávat pamětní odznaky přijel osobně předseda správní rady nadačního fondu této komory Ing. Hugo Kysilka, CSc. Odznaky pokřtil symbolicky větvičkou rozkvetlého šeříku primátor statutárního města Prostějov Miroslav Pišták.

Minutou ticha a za zvuků „Večerky“ přítomní uctili památku všech, kteří zahynuli při osvobozování Československa. Překvapením pro všechny přítomné byla recitace básně z úst 94letého válečného veterána Jana Přidala z Vřesovic.

„Byl to pro mne nesmírný a hluboký zážitek slyšet přednes této básně a ještě k tomu z paměti z úst tohoto veterána,” svěřil se vedoucí územního odboru Policie ČR Prostějov plk. Mgr. Pavel Novák.

Na setkání přijela i poslední žijící příslušnice 2. čs. paradesantní brigády Božena Ivanová. Historickou atmosféru slavnostního aktu doplnil i československý voják v dobové uniformě z prostějovského klubu vojenské historie Dukla.

V závěru moderátor osvětlil význam symbolů uvedených na odznaku. Smaltovaná bílá holubice míru, která vylétá z mapy Evropy a nese poselství míru do celého světa. Červený vlčí mák, který symbolizuje válečné veterány, aby se na ně nikdy nezapomnělo. Datum, které připomíná, že jsme 70 let žili v míru od bezpodmínečné kapitulace fašistického Německa. A v jedenácti evropských jazycích napsáno velice křehké slovo – MÍR.  

„Ať se toto slovo skloňuje ve všech pádech a ve všech jazycích. Protože to je to jediné, co si všichni kromě pevného zdraví přejeme,” uzavřel svoji řeč moderátor Michal Mucha. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám