Hlavní obsah

Na premiérové tituly budou moci návštěvníci radotínského kina už od září

Novinky, Jana Hejrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na začátku července se v radotínském kině, které se nachází v ulici Na Výšince, rozběhnou stavební práce, které jej zmodernizují a hlavně - zdigitalizují. Filmové volno bude až do konce prázdnin. Od podzimu pak městská část nabídne občanům nový divácký zážitek.

Foto: Jana Hejrová

Kino se nachází v ulici Na Výšince v Praze - Radotíně.

Článek

Digitalizace je moderní technologie, na niž postupně biografy přecházejí. Zatím je jich kolem 170 a počet stoupá.

Náklady na kompletní digitalizaci radotínského kulturního stánku se přiblíží 6 milionům. V první fázi, v níž bude sál stavebně upraven a ozvučen dolby systémem, bude investice tvořit přibližně 3 miliony. Zbývající výdaje poputují na pořízení samotného projektoru a nadstavbu 3D projekce.

Akce bude hrazena i ze Státního fondu kinematografie, odkud radnice získala dotaci 800 tisíc na pořízení digitálního projektoru. Počáteční vyšší náklady na pořízení by měly vynahrazovat klady této technologie. Dnes už je většina kopií filmů distribuována v digitálním a 3D formátu, klasické kopie jsou zhotovovány čím dál méně.

Problém je v tom, že do radotínského bia, jehož zřizovatelem a provozovatelem je MČ Praha 16, přicházejí filmové tituly tři až šest měsíců od premiéry. V době, kdy už je mnoho potenciálních diváků vidělo a mohlo si je koupit na DVD nebo Blue-ray discích. "Chceme-li kino udržet, musí se zmodernizovat. Pokud by zůstalo na stávající úrovni, nemělo by pro koho promítat a do budoucna ani co promítat," tvrdí zástupce starosty Městské části Praha 16 Miroslav Knotek.

Novější interiér či technologie osloví širší publikum než doposud - můžete zajít na sportovní přenosy, holywoodské filmové premiéry či promítnout známým vlastní nahrávky. Sál se prostě stane multifunkčním.

Ze zkušeností ostatních modernizovaných bijáků stoupla jejich návštěvnost více než stoprocentně. Místní filmový svatostánek je ze 70 % dotovaný městskou částí. Vysílá se od pátku do neděle, pro studenty či děti v týdnu. "Promítání se může po digitalizaci rozšířit, může to být celý týden, budou-li mít obyvatelé zájem," upřesňuje Miroslav Knotek.

Na film v Radotíně se dostanete za 60 až 80 korun, v pražských multiplexech jde o zhruba 170 korun. "Cenu lístku se budeme snažit zachovat tak, aby byla pro návštěvníky zajímavá. Jde o investici do kultury, do lidí," dodal Knotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám