Hlavní obsah

Na poplach a pro záchranu ústeckého Činoherního studia se bilo i v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

"Na co budeme čekat? Až zahřmí! Ne! Tak bijte na poplach!" Právě takové bylo motto akce, je se uskutečnila ve čtvrtek 6. února na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. Občané zde pod heslem Bijte na poplach ranou do kovadliny a podpisem petice vyjádřili podporu Činohernímu studiu, aby nebylo zrušeno.

Foto: Josef Zajíc

Bijte na poplach. Ostrava 11.2.2014. Přidalo se něco přes stovku občanů.

Článek

Aby bylo zjevné, že současný problém ústeckého Činoherního studia se zdaleka netýká jen jednoho města či kraje, připojují se k inciativě umělci a občané z dalších měst.

V sobotu 8. února se bilo na kovadlinu v Praze na Václavském náměstí, v neděli 9. února u Národního divadla, 10. února v Liberci na náměstí E. Beneše, v Plzni a v Teplicích. Ve středu 12. února se chystá akce v Litoměřicích a svoji účast přislíbilo Brno, Hradec Králové a další města.

V Ostravě se sešli umělci všech divadel a uměleckých institucí v úterý 11. února od 15.30 hodin na Masarykově náměstí, aby dali najevo svoji nevoli s předpokládaným zastavením financování Činoherního studia v Ústí nad Labem a tím fakticky se zrušením dlouhodobé tvořivé práce mnoha generací. Současné Činoherní studio má své základy ve slavném Kladivadle, které působilo v Ústí nad Labem od roku 1965.

Petici na ostravském náměstí podepsalo během hodiny přes 100 náhodných lidí, kteří o akci byli právě informováni, mnoho jich ovšem přišlo cíleně, protože se o situaci dověděli z celostátních médií. Herci, režiséři, zpěváci, výtvarníci, manažeři, ředitelé a další pracovníci divadel a uměleckých institucí petici podepsali i na jiných místech.

Občané Ostravy tak mohli vidět v civilu umělce Divadla Petra Bezruče, Národního divadla moravskoslezského, Divadla loutek Ostrava, Komorní scény Aréna, umělce a organizátory Multižánrového centra Cooltour a dalších kulturních institucí.

„Smyslem akce je podpořit Činoherní studio v Ústí nad Labem, které se ocitlo v prekérní situaci díky likvidačním krokům tamního magistrátu. Takže tímto způsobem jsme přišli vyjádřit podporu,” řekl Petr Sikora, člen Multižánrového centra Cooltour Ostrava.

Kladivem zabušil i ředitel Divadla Petra Bezruče Jiří Krejčí a jeden z dlouholetých členů tohoto divadla herec Norbert Lichý. Úderem do kovadliny potvrdil svoji účast umělecký šéf ostravského Divadla loutek Václav Klemens. Také Jan Fišar, Jiří Sedláček, Veronika Zorčáková z Národního divadla moravskoslezského a další, kteří tím dali najevo podporu kolegům z ústeckého Činoherního studia.

Petice o záchranu Činoherního studia v Ústí nad Labem mohou občané podepsat i v ostravském Divadle Petra Bezruče na ulici 28. října vedle Kulturního domu Ostrava. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám