Hlavní obsah

Na Poklonné hoře v Moskvě na válku nezapomenou

Novinky, Vratislav Konečný

Na severním okraji Moskvy se rozkládá monumentální komplex, přes 140 hektarů, pojmenovaný Park vítězství. Přestože se objevil názor, že místo monumentu by stačilo vysadit velký borový háj jako procházkovou vzpomínku, nejen veteráni, ale hlavně politici stavbu prosadili.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Byla to armáda, kdo podtrhoval prestiž politiků, v Gorbačovových časech opomíjená, nyní opět v popředí. K 50. výročí vítězství nad nacismem areál otevřel bývalý ruský prezident Jelcin.

V obří budově na obrovském prostranství jsou ve sbírkách od uniforem, řádů, plukovních zástav a dokumentů a osobních zbraní všechny možné předměty, včetně osobních, které se vztahují k různým sovětským vojenským činitelům, v podzemní části jsou velmi realisticky vyvedená dioramata znázorňují např. setkání frontových vojsk po obklíčení Stalingradu nebo závěrečné boje v Berlíně.

Potkal jsem tu několik veteránů války, stále jich ubývá, ověnčených řády, vděčných za cigaretu nebo lahev piva. O válce dokáží vyprávět hodiny. A nadávají na současné poměry.

Prostranství slouží k různým oficiálním shromážděním a  přehlídkám. Všemu vévodí obrovský sloup, ve tvaru bajonetu, vysoký 141,8 metru, každých 10 centimetrů znázorňuje den války, podobně je to i s fontánami okolo, také mají stejný počet trysek. Na sloupu je také 25tunová socha bohyně vítězství Niké.

V areálu najdete pravoslavný kostel, křesťanský chrám, synagogu a mešitu. Mají symbolizovat, že v armádě bojovali nejen ateisté. Za budovou je areál s technikou: najdete zde nejen sovětské stroje - migy, jaky, iljušiny, „čajky“, bombardovací tupolevy, ale také velké množství tanků a děl. Je zde i technika, kterou dodávali spojenci v rámci vojenské pomoci. 

Velmi zajímavým exponátem jsou části obrněných vlaků a hlavně železniční dělo ráže 305 značené TM-3-12m „Alexandr“, které bylo instalováno na baterii číslo 9 na poloostrově Hanko, na rusko-finské frontě. Vzpomenul jsem si při té příležitosti na obrněný vlak ve slovenském Zvolenu.  

Kromě pozemních zbraní a letectva je tu ještě velká vodní nádrž, na které jsou exponáty námořní a říční techniky, ponorkové věže, útočné čluny a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám