Hlavní obsah

Na pohádkových Starých Hradech představí na závěr jarních prázdnin novinku letošní sezóny

Novinky, Ivana Kvasnicová

Staré Hrady se staly opravdovým pohádkovým královstvím a srdcem všech pohádek čaroděje Archibalda I. Nejvyšší pohádkový čaroděj návštěvníky zavede do světa pohádek na hradní půdu i do tajemného zámeckého sklepení, kde představí z připravovaného 7. dílu pohádek Vodovodní draky Potrubáky

Foto: Staré Hrady
Článek

„Vodovodní draky Potrubáky můžete potkat v Zámeckém pohádkovém sklepení a pohádka o nich bude v nově připravovaném 7. dílu Pohádek čaroděje Archibalda I.,” uvedla majitelka areálu Petra Suková.

„Drak Kapkoň je modrý a kulatý, jako kapka vody. Dohlíží, aby starohradská voda byla čirá, voňavá, chutná a občerstvující. Dobře totiž ví, že ve víně je sice pravda, ale ve vodě zdraví. Druhý, rezatý drak nosí jméno Měkoň. Je to Kapkoňův delší bratr. Všichni jste o něm jistě slyšeli v lidových písničkách (,,Už Měkoně vyvádějí, už Měkoně sedlají.“), ale u nás ho můžete od letošního roku i vidět. Měkoň prolézá trubkami, aby nezarostly kamenem a rzí. Zprůchodňuje, čistí, vrací průtok a vodu změkčuje. Už dříve se v okruhu Hrad a zámek usídlil i vodní drak Hydranťák, který pochází z čeledi draků vodních. V naší pohádce má na starosti všechny dračí jezera, tůně, prameny, vodopády a vodní chrliče. Pečuje také o hradní a zámecké okapy a dešťové svody, aby nebyly ucpané a dobře odváděly vodu a také pečlivě střeží starohradskou hradní studnu. V hradním obchůdku s kávou návštěvníci uvidí teplovodního skřítka Konvičku, který ke skřítkem Starou Meltou vaří tu nejlepší kávu,” dodala Petra Suková.

Pohádkový Hrad a zámek Staré Hrady

Většina prohlídkových okruhů je věnována především dětem, i když laskavou pohádku a humor ocení i dospělí.

Děti okouzlí netradiční prohlídky za pohádkovými bytosti, které se usadily na pohádkovém hradě a zámku Staré Hrady – princezny a komtesy na zámku, čarodějnice a strašidláci na půdě a čerti, vodníci, skřítci, draci a obři se zabydleli v prostorném sklepení, kde vás přijme v Dračí královské komnatě na osobní audienci i samotný dračí král Rozumbraďák XVI.

Hradem vás od sklepa až po půdu provede třeba opravdová princezna, rozpustilá vodnice nebo dokonce skutečná čarodějnice nebo čertice.

Prohlídkový okruh nejen pro dospělé představuje život prostých lidí, měšťanů a šlechty v období vrcholu habsburské monarchie.

Otevírací doba (od 10 do 17 hodin): o jarních prázdninách od středy až do neděle a poté v březnu a v dubnu o víkendech v sobotu a v neděli.

Jarní prázdniny:

6. 3. – 12. 3.: Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město, Prostějov

13. 3. – 19. 3.: Praha 1 až 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná

Reklama

Výběr článků

Načítám