Hlavní obsah

Na pivu s Jiřím Pospíšilem a Markem Ženíškem

Novinky, Veronika Štruncová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Café Salé v Plzni se v úterý 20. května večer opět zaplnilo fanoušky konzervativní politiky. Sešli se zde podporovatelé TOP 09, aby debatovali s kandidátem do eurovoleb Jiřím Pospíšilem a poslancem za Plzeňský kraj Markem Ženíškem.

Foto: Eva Šafránková

Marek Ženíšek a Jiří Pospíšil na pivu v plzeňské kavárně Salé

Článek

TOP 09 a Starostové jako již tradičně sázejí v kampani na osobní kontakt a nejinak je tomu i před volbami do Evropského parlamentu. Tentokrát nesou neformální diskuse s kandidáty podtitul „Politika se dělá u piva“.

Na debatě v úterý 20. května Jiří Pospíšil, který kandiduje na druhém místě kandidátky TOP 09 za Plzeňský kraj, na četné dotazy o významu evropských voleb uvedl:

„I když se může zdát, že jsou to volby nedůležité, tak pro budoucnost naší země mají velký význam. Nedovedu si představit, že by ČR nebyla součástí EU. Dnes je módní nadávat na Evropskou unii, ale když se podíváte na konflikt na Ukrajině, tak říkám, zaplať bůh, že jsme součástí EU a také NATO. Na druhou stranu je třeba kritizovat chyby a nedostatky, které objektivně EU má. Ať už je to přílišná byrokracie, nebo některé nesmyslné směrnice. Chci dbát na to, aby EU při tvorbě norem a zákonů nezacházela příliš daleko a nesnažila se chránit občany i tam, kde o to nestojí. Podpořím také studentskou mobilitu formou výměnných programů jako je Erasmus,” řekl Pospíšil.

Marek Ženíšek, poslanec za Plzeňský kraj, pak odpovídal především na dotazy týkající se zahraniční politiky. Jeden z nich se týkal také našeho členství v EU. „Bezesporu hodnotím těch deset let kladně. Je třeba si uvědomit, že kdybychom ten krok neudělali, byli bychom dnes považováni za zemi, jako je Moldavsko, Ukrajina nebo Gruzie, nežli za země jako Švýcarsko nebo Norsko, které nejsou členy Unie. Pochopitelně nám ale vzala určité sebevědomí. Vzalo nám to určitý pevný cíl. Do té doby jsme měli jasně stanovenou metu – vstup do NATO a do Evropské unie. Od té doby jako by politické elity neuměly stanovit další cíl nebo národní zájmy ČR.”

Jiří Pospíšil i Marek Ženíšek se shodli na tom, že časté nářky na Brusel nic nevyřeší, a proto je důležité jít k volbám. „Je to to nejmenší, co může každý z nás udělat. Nekašlat na to a jít k volbám. TOP 09 na Evropu nekašle, nabízí kvalitní kandidáty i program. Nekašlete na Evropu. Přijďte k volbám 23. a 24. května,” vyzval přítomné Marek Ženíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám