Hlavní obsah

Na Písecku byly podmínky k sledování zatmění Měsíce opět ideální

Novinky, Petr Hejna

Letošní částečné zatmění Měsíce provázelo celkově několik příjemných faktorů - jak doba průběhu, tak venkovní teplota i bezmračná obloha. Mnoho lidí tudíž upřelo zraky k obloze a kochalo se nebeským divadlem. Lze předpokládat, že podobně tomu bylo vzhledem k příznivému počasí na většině našeho území.

Foto: Petr Hejna
Článek

Stín Země za vlahé letní noci 16. července zakryl plochu Měsíce z více než 65 % zhruba ve 23:30, první dobře patrný začátek úkazu ale nastal už kolem desáté hodiny večer. Doznívání, kdy stín zase Měsíc opouští, pak již probíhalo prakticky až do prvé hodiny po půlnoci, respektive hodiny druhé, co se týče již jen slabě zřetelné polostínové fáze.

Obloha pochopitelně trochu ztmavla, dobře viditelné bylo na jihu souhvězdí Štíra, stejně jako stálice letní oblohy - například Labuť, Orel, a Lyra, pochopitelně Mléčná dráha, nedaleko Měsíce planeta Saturn a vždy výrazně jasný Jupiter. Ovšem zanedlouho obloha neskonale výrazněji přirozeně potemní příchodem měsíční fáze nov, kdy je Luna plně ukryta, a tak veškeré zmíněné objekty budou výraznější, zejména nespočtu hvězd plná fascinující Mléčná dráha, rameno spirály naší galaxie.

Letos se jednalo již o druhé zatmění - to první lednové bylo dokonce na dlouhou dobu úplné, leč provázené mrazem i ne až tak lákavým ranním časem děje, nicméně v Třebkově bylo rovněž pozorovatelné a zdokumentované, více v článku ZDE.

Další nejbližší zatmění tohoto našeho nebeského souputníka proběhne 10. ledna 2020 ve večerních hodinách a bude patřit do kategorie zvané polostínové. To již rozhodně nelze očekávat příjemné venkovní posezení s drinkem v ruce a kočkami na klíně, čas bude sice ideální, ovšem jakou viditelnost nabídne zimní obloha, je jaksi příslovečně psáno ve hvězdách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám