Hlavní obsah

Na novou hasičskou zbrojnici čekali několik let

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vrbně pod Pradědem byla ve čtvrtek slavnostně otevřena a hasičům předána nová hasičská zbrojnice. Umístěna je při státní silnici, to urychlí výjezdové časy. Historická zbrojnice stojí nad městem na kopci a dostat se z ní a po zásahu zpět v čase zimy bylo občas adrenalinovým zážitkem.

Foto: Alena Kiedroňová

Nová hasičská zbrojnice byla postavena v blízkosti benzínových čerpadel u státní silnice přetínající Vrbno pod Pradědem.

Článek

Nová základna vyhovuje všem nárokům a konečně dává jednotce Sboru dobrovolných hasičů dostačující prostor nejen pro zásahovou techniku, ale také vybavení, pro sušení výstroje, pro odbornou přípravu i cvičení hasičů. Ti ještě letos převezmou výškovou plošinu na podvozku Tatry 815, která se dostane až do výše 27 metrů. To je v podhorském městě s výškovými domy v sídlištích zásadní.

„Náklady na rekonstrukci staré plošiny dosáhnou téměř pět miliónů korun a plošinu získáme díky dotaci Moravskoslezského kraje. Před časem jsme s přispěním firem na Vrbensku mohli pořídit pro zásahy i termokameru,” uvedl velitel vrbenské jednotky Sboru dobrovolných hasičů Ondřej Chalupa.

Výjezdová jednotka má 27 členů a v systému protipožární ochrany je zařazena jako JPO II/2. Je dvouvýjezdová, na úrovni poloprofesionální jednotky a v Moravskoslezském kraji i v rámci okresu Bruntál má mimořádný význam. Každodenní pohotovost drží osm členů, kteří musí do pěti minut od vyhlášení poplachu vyjet k zásahu na Vrbensku i ve vzdálenějších místech. Třeba v prosinci se jednotka podílela na likvidaci ničivého požáru areálu Karnoly v Krnově.

V loňském roce vyjížděli vrbenští hasiči ke 131 událostem. Mezi nimi bylo osm požárů, třináct dopravních nehod s vyproštěním zraněných a bezmála stovka případů technické pomoci.

„Když slyším na ulici sirény a vidím, že hasiči vyjíždějí k zásahu, hned se ve mně něco sevře a přeji si, aby se vrátili zdraví, bez zranění. Tihle muži mají respekt široké veřejnosti za nasazení při záchraně lidských životů a zdraví i majetku velké hodnoty,” řekla starostka Květa Kubíčková.

Nová hasičská zbrojnice stála město Vrbno pod Pradědem jako investora zhruba dvaadvacet miliónů korun, získalo však dotaci z fondů Evropské unie kolem sedmnácti miliónů. Léta připravovaná stavba začala v červnu 2016 a dodavatelská firma Hroší stavby Morava a.s. ji dokončila vloni na podzim v termínu a velmi dobré kvalitě. 

Na slavnostní otevření hasičské zbrojnice přijeli představitelé Moravskoslezského kraje, Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a další hosté, kteří se svým dílem na investiční akci podíleli. Hasičům popřáli, aby jim základna sloužila co nejlépe, a oni se pokaždé ze zásahů vraceli domů ke svým rodinám v pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám