Hlavní obsah

Na netradiční vernisáži v Plzni se podával i chléb se sádlem

Novinky, Jan Kaše

Lékař, hudebník a výtvarník Tomáš Kunc zahájil ve čtvrtek 2. května v plzeňské Galerii Visio Art svou v pořadí již třetí výstavu. Vernisáž se konala v netradičním duchu - část proběhla pod širým nebem a účastníkům byl nabízen chléb se sádlem.

Foto: Jan Kaše

Tomáš Kunc při vernisáži zazpíval a zahrál na kytaru

Článek

„Tato jeho již třetí výstava v galerii Visio Art je průřezem autorovou tvorbou. Můžeme zde vidět malby z roku 1985 i úplně nová díla. Tomáš Kunc, představitel, převážně v poslední době, minimalistické tvorby, vyhlašuje tuto výstavu za svou úplně poslední, jelikož se hodlá stát po jedenáctém květnu (týž den se narodili: Salvador Dalí (1904) a Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen zvaný Baron Prášíl (1720) či poslední rurikovec Fjodor I. (1557), po svém padesátiletém působení na této zemi, nerudným morousovitým starcem-prudičem a konzumentem plnohodnotných seriálů, jimiž nás krmí komerční televize,“ uvádí vtipně pozvánka na výstavu.

Na výstavě jsou k vidění obrazy a další díla Tomáše Kunce, který dokáže úžasným způsobem kombinovat nejrůznější techniky. Například výtvor s názvem Deprese Jana Š. při poslechu Wabiho Daňka v sobě zahrnuje malbu a plastiku s umístěním předmětů, jakými jsou gramofonová deska, šňůrky, šibenice, háčky a mnoho dalších.

Jak při vernisáži uvedl akademický sochař Jaroslav Šindelář, je dobré se na obrazy Tomáše Kunce dívat jako do zrcadla, jeho dílo je upřímné a bezprostřední.

Obrazy Tomáše Kunce opravdu zaujmou. Třeba tím, jak jsou různorodé – některé jsou příjemně barevné a vaše oči u nich načerpají sílu pro díla, z nichž na vás vystupují barevně výrazné tvary, jako například u obrazů Rozhovor, Křik či Řev.

Příjemně a trochu eroticky na vás zapůsobí obraz Vzlet. Je to jakýsi obdiv ke kráse nahého ženského těla. Autor si dal opravdu záležet na každém detailu a celková atmosféra tohoto díla vás přenese do sféry milostného a intimního života.

Zajímavé jsou rovněž názvy některých výtvorů – tak například Zlomené srdce jihovýchodní nohy hospodského stolu kvůli neopětované lásce nohy severozápadní, Ježkovy voči, Caput apertur, hlava otevřená, či Petr a Karel před prvním polibkem.

Výstava Tomáše Kunce je v galerii k vidění do 31. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám