Hlavní obsah

Na MS v požárním sportu přinesly štafety další medaile České republice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí den XII. Mistrovství světa v požárním sportu mužů a žen a VII. Mistrovství světa dorostenců a dorostenek v požárním sportu přinesl další vynikající výsledky v soutěži štafet na 4 x 400 metrů přes překážky. V běhu mužů překonalo družstvo Ukrajiny osm let starý světový rekord v čase 53,10 vteřiny.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.8.2016. Mistrovství světa v požárním sportu. Štafetový běh na 4 x 100 m.

Článek

Páteční soutěže na Městském stadionu byly zahájeny již v 8:30 běhy družstev na 4 x 100 metrů dorostenek. Čtyři závodnice překonávaly vždy jednu překážku a předávaly si štafetový kolík.

První závodnice po startu překonává pomocí žebříku domeček a předává štafetu druhé člence. Ta přeskakuje překážku. Ve třetím úseku bere závodnice dvě hadice, běží přes kladinu, rozpouští hadici a jeden díl připojuje k rozdělovači. Předá štafetu čtvrtému úseku. Závodnice na posledním, čtvrtém úseku uchopí hasicí přístroj, hasí rozdělaný oheň  a dobíhá do cíle. To vše v rychlosti za 63,13 vteřiny.

Výsledky dorostenek:

1. Rusko A - 63:13, 2. Bělorusko B - 63:22, 3. Bělorusko A - 64:32. Startovalo dvanáct družstev. Českým reprezentantkám se nedařilo.

Po závodě 18 družstev dorostenců bylo v Ostravě veseleji. Na stejné dráze jako dorostenky si vedli reprezentanti České republiky skvěle a stali se mistry světa v požárním sportu výkonem 56,38 vteřiny před dalším družstvem České republiky, které trať zaběhlo za 56:06. Česká republika získala zlatou a stříbrnou světovou medaili. Na třetím místě se umístili dorostenci Ruska časem 57:18 sekund.

Ve 13 hodin odpoledne byly zahájeny starty štafet žen. Stejně jako u dorostenek a dorostenců v jednom rozběhu startovaly vždy dvě štafety. Jejích čas se počítal do konečného výsledku na umístění. Za Českou republiku běžela čtyři družstva.  Nedařilo se jim. Obsadily páté, šesté, sedmé a patnácté místo. Skvěle si vedla opět  družstva Ruska a Běloruska. Závodnice Ruska obsadily první a druhou příčku. Bronz si odnesly Bělorusky.

Výsledky žen:

1. Rusko B - 59:34, 2. Rusko A - 60,80, 3. Bělorusko B 62:06.

Ve 14:30 hodin byly zahájeny rozběhy 28členného pole mužských štafet. Některým týmům dělala problém poslední disciplína - uhašení hořícího ohně. Stalo se, že se oheň znovu rozhořel a celé družstvo bylo diskvalifikováno.

Husarský kousek se podařil týmu Ukrajiny B, jehož členové vytvořili po osmi letech nový světový rekord časem 53:10 a získali titul mistrů světa a zlatou medaili. Na druhém místě se umístilo Bělorusko - 54,21. Reprezentanti České republiky B obsadili skvělé třetí místo a získali bronzové medaile. Spolu s dorostenci zkompletovali všechny tři medaile.

Vždy po ukončení každé kategorie bylo velmi krásné a důstojné vyhodnocení výsledků, které doprovázel bouřlivý potlesk z tribun.

„Nálada závodníků je skvělá. Přispěl k tomu i zájem veřejnosti, která od prvních dnů navštěvuje závody a vytváří tak skvělou atmosféru,” konstatoval Jiří Bezděk, tiskový mluvčí MSPSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám