Hlavní obsah

Na Mělnicku začaly letošní žně již koncem června

Novinky, Martin Tlustý

Příčinou letošních brzkých žní bylo hlavně stávající sucho a téměř tropické čtyřicítky, kdy hlavně obilí na zdejším převážně písčitém podloží začalo kvapně dozrávat, ba přímo usychat.

Foto: Martin Tlustý

Na kombajny celosvětového výrobce agrotechniky New Holland narazíte v čase žní třeba i ve veltruském zámeckém parku.

Článek

Na Vojkovicku na obilní a částečně též řepkové lány vyrazily kombajny nadnárodní agrotechnické firmy New Holland následované dobře zajetými kombajny původem z Německa. Mezi přítomnými traktory zde pro změnu doslova vyčníval třeba krémový model Miafiori z produkce italského Fiatu.

Nejdříve se sklízely ozimé obiloviny, jakož i řepka. Letošní úroda ozimů prý vypadá vcelku slibně, bohužel se řepkou to letos bude asi minimálně o 10 % slabší.

Dalším hlavním důvodem rychlého startu letošní obilní sklizně byl životně důležitý náskok před novou generací hrabošů polních, která by během sebemenšího prodlení dokázala nemalou část klasů fatálně zlikvidovat.

Hned za kombajny na strniště vyrážely traktory s balíkovači slámy. Letošní mohutné kruhové balíky slámy na rozdíl od minulého roku podražily minimálně na dvojnásobek, a dokonce se rozmohly jejich krádeže, a tak jsou tyto letos z polí odváženy velmi záhy.

Vzhledem ke stávajícímu počasí se dá očekávat, že převážná část letošní sklizně obilovin na Mělnicku se pod střechu dostane ještě do konce července, a to nejenom kvůli možné nepřízni počasí, ale také kvůli vcelku přísným podmínkám stávajících zemědělských dotačních titulů.

Reklama

Výběr článků

Načítám