Hlavní obsah

Na Masarykově náměstí v Ostravě se hrál turnaj v ragby

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu bylo ostravské plážové hřiště, vybudované v rámci projektu Písek v centru, zaplněno od ranních hodin zájemci o ragby. Pět družstev z Havířova, pražských Petrovic a z Ostravy se zde zúčastnilo již čtvrtého ročníku. Za teplého počasí hráči v rozžhaveném písku podávali skvělé výkony.

Foto: Josef Zajíc

Beach ragby na Masarykově náměstí v Ostravě

Článek

Podle Jiřího Beneše a Martina Čtvrtníčka, kteří byli hlavními organizátory této akce, se první ročník konal ještě v areálu beach volejbalu na Várenské ulici v Ostravě. Další pak již v centru Ostravy na Masarykově náměstí.

V 10 hodin začal turnaj, kdy se všech pět zúčastněných družstev, RKP Boy ZZZ - Petrovice - Praha, Bulánci z Ostravy Zábřehu, Fešáci, Příliv a odliv a Piráti z Havířova, zahrálo utkání každý s každým.

Dle pravidel na hřišti proti sobě hráli vždy tři hráči a tři byli připraveni ke střídání. Střídáni mohlo začít vždy po přerušení hry rozhodčím. Hrací doba byla 2 x 5 minut s přerušením hry mezi polovinami na 1 minutu.

Doprovodné programy a boje o medaile

Ve 13:00 začal první doprovodný program - Exhibice beach ragby v podání dětí. Po exhibici se odehrály další dva zápasy, a to semifinále, z něhož postoupili nejlepší do finále. Na poražené čekalo utkání o 3. místo.

V 15 hodin se představili mladí členové ostravského klubu WOclub Ostrava, kteří divákům předvedli své gymnastické a silové ukázky v rámci exhibice workoutu.

„Tomuto sportu se říká street workout. Je to nový sport, který se zde snažíme prosadit. Pro představu je to něco mezi fitness a gymnastikou, jde o takové cvičení s vlastní vahou. Ve městech, v parcích jsou již workoutové hřiště vybudované a my jsm ednes předvedli, co vše se dá nacvičit a vytrénovat,” vysvětlil člen skupiny firmy WOclub Ostrava Denis Nečekal.

Po této exhibici začalo utkání o třetí místo, ve kterém zvítězilo družstvo Fešáci nad šesticí Příliv a odliv v poměru 8:5. Po krátké přestávce nastal vrchol celého turnaje - finálové utkání mezi nejlepšími družstvy Bulánci z Ostravy Zábřehu a Petrovic v Praze

Začalo se zostra a tvrdě, jak je u ragby zvykem. Hráči obou družstev již měli něco za sebou, na zpocené dresy se lepil jemný plážový písek. Lezl všude, i do očí, takže rozhodčí musel hru přerušit. Ukázalo se, že i tvrdí urostlí chlapi jsou duše čisté a sportovní. Hráli v duchu fair play, na výplach očí totiž donesl hráči vodu soupeř. Nicméně poté se pokračovalo opět ostře. Po deseti minutách hry to bylo nerozhodně.

Hlavní organizátoři a rozhodčí se sešli a určili další hru na pět minut s pravidlem náhlé smrti. Boj začal. Písek vířil od nohou, šišatý míč létal sem a tam. Podle pravidel se „pětky” dopustili jako první hráči v modrých dresech. Zvítězilo družstvo Petrovic poměrem 8:7.

Všichni si podali ruce, vyfotili se a přešli do blízké francouzské restaurace La Ruelle Restaurant, kde se uskutečnilo slavnostní vyhodnocení, předání cen a diplomů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám