Hlavní obsah

Na letošní Den řemesel do Chanovic zavítalo přes čtyři tisíce návštěvníků

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V sobotu 7. července se v Chanovicích uskutečnil tradiční Den řemesel 2018. Podle sčítání pořadatelů si tuto oblíbenou akci nenechalo ujít 4 121 návštěvníků.

Foto: Jan Kavale

Obrazové ohlédnutí za letošním Dnem řemesel v Chanovicích

Článek

Ranní rozbřesk toho dne již před pátou hodinou naznačoval exkluzivní počasí pro Den řemesel (v 5.00 hodin bylo polojasno a teploty kolem 12 ºC; tento stav postupně přešel do odpoledního jasna s teplotami do 27 ºC s osvěžujícím vánkem), který proběhl v Chanovicích minulou sobotu. Šlo o 16. ročník akce, která se stala přehlídkou řemeslných dovedností Plzeňského kraje.

Do místa řemeslného festivalu v areálu místního zámku a do skanzenu přijelo 33 řemeslných dílen z Plzeňska a 20 Nositelů tradice lidových řemesel České republiky, které od roku 2001 každoročně oceňuje ministr kultury ČR uvedeným titulem za vynikající zvládnutí řemeslnické technologie, výraznou prezentační činnost i předávání zkušeností svým nástupcům.

„Tento stav doplnilo 23 prodejců z Plzeňska, středních a jižních Čech, kteří musí mít dle domluvy ve své nabídce sortiment odpovídající původní české technologii, nebo potravinářské tradici. Celkově se jednalo zhruba o 150 fyzických osob, které návštěvníky seznámily se svými dovednostmi a umem a dále jim nabídly své výrobky z oblasti tradiční lidové kultury," informoval Mgr. Luboš Smolík, ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech.

Návštěvníci akce mohli vidět kováře, tkalce, řezbáře, košíkáře, perníkáře, bylinkáře, truhláře, přadleny, zbrojíře, tesaře, cukráře, hrnčíře, keramiky, sekerníky, pivovarníky, kuchaře, soukeníky, hračkáře a další. Nabídka řemeslné produkce byla zpestřena o různé gastronomické pochoutky z české kuchyně.

O doprovodný program se v zámeckém areálu po celý den starala hudební skupina Nektar Boys z Horažďovic a ve skanzenu Strakoničtí dudáci. Skupina Korbel z Domažlic předvedla v několika vystoupeních historický šerm. Jejich umění zjemnilo vystoupení skupiny historického tance Mericia z téhož města. Dvě představení si pro malé návštěvníky připravila loutkoherecká skupina horažďovického ochotnického spolku Tyjátr. Děti mohly také využít tvořivou a hravou dílnu chanovických žen v zámeckém parku, kde bylo připraveno k vyžití ještě lanové centrum.

„Pro návštěvníky byly dále zpřístupněny stálé chanovické expozice (Expozice lidové architektury – skanzen, Galerie Nositelů tradice lidových řemesel ČR, Expozice lidových řemesel Pošumaví a Historická místnost zámku). Lidé, kteří na Den řemesel zavítali, mohli navštívit i aktuální výstavy (Pavel Tejkal – kresba, malba, keramika; Nepraktické řemeslo – výstava Tvůrčí skupiny P89 Plzeň). Lákadlem pro návštěvníky byla i místní rozhledna na nedalekém vrchu Chlum. 

Den řemesel v Chanovicích každoročně připravuje Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech, p. o., v úzké spolupráci s Obcí Chanovice. Na vlastní realizaci pak pomáhají zaměstnanci ZŠ a MŠ v Chanovicích, členové místního spolku PANORÁMA, Vlastivědná společnost REGIO v Klatovech a Sbor dobrovolných hasičů Chanovice,“ dodal Luboš Smolík.

Účast Nositelů tradice lidových řemesel České republiky podpořilo Ministerstvo kultury České republiky, účast řemeslníků Plzeňského regionu byla podpořena Plzeňským krajem.

Reklama

Výběr článků

Načítám