Hlavní obsah

Na Lerinské ostrovy za záhadou muže se železnou maskou

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova na dohled z červeného koberce filmového paláce ve známém francouzském letovisku Cannes vystupují z moře dva Lerinské ostrovy - sv. Horatia se starobylým klášterem a sv. Markéty, jemuž dominuje pevnost, ve které byl vězněn tajemný muž se železnou maskou.

Foto: Dana Ehlová

Pohled na pevnost, v níž byl na ostrově sv. Markéty vězněn muž se železnou maskou.

Článek

Vyjdeme se tedy za více než tři sta let starou záhadou muže, jehož příběh a identita, dodnes opředené mnoha legendami, se dočkaly literárního i filmového zpracování.    

Cesta lodí trvá pouhou čtvrthodinku a pobyt na palubě působí jako osvěžující balzám po čase stráveném ve sluncem rozpáleném Cannes.

Zelení téměř zcela pokrytý ostrov Sainte Marguerite měří tři kilometry na délku a zhruba jeden na šířku. Dá se za dvě hodiny obejít po značených stezkách - trasa je dlouhá osm kilometrů.

Během procházky si vychutnáte piniové háje a také sedm set metrů dlouhou eukalyptovou alej tvořenou monumentálními stromy s typicky svěží vůní. Vidět "svlékající se" eukalypty, slyšet šustot jejich mohutných korun, přivonět si k mladým listům či najít pár suchých plodů na památku zůstane nadlouho jedním z nevšedních zážitků z malého kousku země obklopeného Středozemním mořem.

Tím druhým, cenným zvláště pro "záhadology", vyznavače legend či historie, se jistě stane návštěva Fort royal, pevnosti, kterou dal v 17. století postavit kardinál Richelieu a kde byl v letech 1687 až 1698 z příkazu Ludvíka XIV. vězněn muž se železnou maskou.   

Tajemstvím opředeného muže, jehož tvář nikdo neznal, poprvé zmínil známý básník, spisovatel a filozof Voltaire s tím, že odhalení pravé podoby by vězně stálo život. Kdo se tedy skrýval za želenou maskou?    

Populární film s Leonardem di Capriem v hlavní roli podporuje verzi, že se jednalo o dvojče Ludvíka XIV. Dvůr krále Slunce ho prý nechal odstranit, aby panovník mohl nerušeně vládnout. Pověst o osudech vězně proslavil Alexander Dumas, který ji zpracoval v poslední části své ságy o třech mušketýrech. 

Další legenda, která je dokonce považována za pravděpodobnou, tvrdí, že se jednalo o Ludvíkova staršího bratra, nelegitimního syna královny Anny Rakouské.

Jiná pro změnu uvádí, že mužem se železnou maskou mohl být Nicolas Fouquet, králův ministr financí, nebo slavný mušketýr D´Artagnan, popřípadě o nic méně slavný Moliére, který prý nezemřel bezprostředně po představení hry Zdravý nemocný, jak uvádějí oficiální prameny, ale byl zadržen a uvězněn jezuity, které rozhněval svojí hrou Tartuffe.

Vězeň mohl podle některých zdrojů v zajetí zplodit syna, který se pak narodil Korsice a dostal jméno Buonaparte, tedy “dobrého původu”. To svědčí nejen o vysokém postavení, ale také o tom, že by snad potomek mohl být předkem Napoleona Bonaparteho.

Utajený muž zemřel v roce 1703 a byl pochován na pařížském hřbitově u kostela svatého Pavla pod jménem Marchiali.

Během prohlídky pevnosti se vám otevřou masivní dveře cely, kde záhadný vězeň strávil jedenáct let, uvidíte několikanásobně zamřížovaná okna, mohutný řetěz i původní fresky na stěně.   

Podobně dobrodružným výletem do historie, i když poněkud jiného kalibru, se stane i návštěva prostor Musée de la Mer s archeologickými exponáty z dob Římanů, nalezenými na mořském dně u pevnosti či dokument o unikátní expozici soch po vodou.

A až budete plni dojmů (možná i otazníků) v podvečer nastupovat na palubu lodi, která vás odveze zpět na pevninu, určitě uznáte, že čas strávený na ostrově sv. Markéty stál za to. 

Reklama

Výběr článků

Načítám