Hlavní obsah

Na Kotli se vytočíte, v dobřívském hamru poučíte. Rokycansko láká

Novinky, Vratislav Konečný

Je to, jako byste šplhali po obří vývrtce. Spirálovitě stále vzhůru, kovový rošt vás vynáší nad koruny stromů, místo špuntu jste najednou na vyhlídkové plošině. Vývrtka se jmenuje Kotel a je rozhlednou, ze které popatříte nejen Rokycany, nad nimiž ji vystavěli, ale také Brdy, kus Šumavy, Přimdu.

Foto: Vratislav Konečný

Ke Kotli se dá i celkem pohodlně vyjet na Kole

Článek

Spirálovou krásku Kotel najdete nad Rokycany, vede k ní několik cest, buď přímo z města asi tři kilometry po modré od nádraží, je trochu strmější. Nebo zajedete do obce Veselá, z ní po silnici na Rokycany a asi po třech stech metrech v lese uvidíte vlevo odbočku uzavřenou závorou. Dá se tu zaparkovat, pak je to asi kilometrová procházka, mírně se stoupá až těsně před rozhlednou. Je otevřena celoročně.

Kotel (575 m. n. m.) je dvojvrchý, nižší vršek měří o 75 metrů méně. Rozhledna dostala jméno podle Kotle, aby nemuseli nic vymýšlet, což je správně. Kdysi tu už dřevěná vyhlídková věž stávala, zbudovali ji v roce 1895, ale za 14 let zchátrala natolik, že ji strhli.

O současné se diskutovalo dlouho, nakonec se sehnali potřebné prostředky a Rokycansko má novou dominantu. Ocelová konstrukce je vysoká 28 metrů, vyhlídková plošina je v 25 metrech, autorka Eva Králová ji ztvárnila jako čtyři stožáry, mezi nimiž je točité schodiště.

Druhá plošina, z níž moc neuvidíte, je v 10 metrech. Dojet se sem dá docela pohodlně na kole, cyklistů tu bylo dost.

Jedinečný vodní hamr v Dobřívi

Když už jste u Rokycan a nemíříte třeba do zdejšího vojenského muzea, přesuňte se o pár kilometrů dál do Dobřívi. Obec se pyšní jednou z nejznámějších technických památek Plzeňského kraje a unikátem v republikovém rámci, vodním hamrem. V Dobřívi se začalo s výrobou železa už na počátku 14. století. Hamr odstavili až v padesátých letech minulého století.

Dlouhá bílá budova, zasutá pod hráz rybníka, s nímž je spojena náhonem, skrývá unikátní exponáty. Když při prohlídce průvodce spustí z náhonu vodu na poháněcí kolo hamru, palice se zvedne a vzápětí dosedne do místa, kde bývalo rozžhavené železo, uvědomíte si, jaký to byl fortel, umět zacházet s železem a  obrovskou energií.

Uvidíte obrovské kovářské měchy, transmise pohánějící obří nůžky, lisy na nářadí, a konečně výrobky, které hamr nabízel. Za válek se tu ale pracovalo pro armádu, to musely jít podkovy, lopaty,  krumpáče stranou. Uvidíte i kování něčeho tak prťavého, jako je obyčejný hřeb. Na rozdíl od v marketu koupeného, tenhle něco vydrží.

V Dobřívi kromě toho uvidíte 27 zrekonstruovaných roubenek, v jedné z nich je pamětní síň herce Jindřicha Mošny, ve vedlejší hospodě výborně vaří, i kamenný most, říkají mu Švédský.

Hamr se je i na sběratelské zlaté minci, nominální cena 2500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám